Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Daria Rodionova ville studera mänskliga rättigheter en termin till i Sverige. Hör varför, i klippet ovan. Foto: Kajsa Oscarson / SVT

LNU stoppar studentutbyten – ryska studenten Daria inte längre välkommen

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen kom nyheten ett flera svenska universitet stänger dörren för ryska utbytesstudenter inför höstterminen. För 20-åriga Daria Rodionova, som under våren läser om mänskliga rättigheter på LNU, innebär det att drömmen om fortsatta studier i Sverige krossas.

Det var i januari som Daria Radionova från Sankt Petersburg började sin efterlängtade utbytestermin på Linnéuniversitetet i Växjö.

Men så invaderade Ryssland Ukraina, och framtiden blev med ens oviss. Hennes bankkonton ströps på grund av sanktionerna, och hon fick vänja sig vid kontanter. Trots det ansökte Daria om att förlänga sitt utbyte med en termin till,  fast denna gång i Lund.

Men nu har åtta svenska universitet och högskolor, bland annat Linnéuniversitetet, stoppat allt akademiskt samarbete med ryska institutioner på uppmaning av regeringen. Inget lärosäte kommer däremot skicka hem studenter som redan är i Sverige.

Höstens utbyten stoppas

Det betyder att Daria får läsa klart på LNU under vårterminen, men hon kan inte ansöka om att förlänga utbytet till hösten.

– Det är svårt att föreställa sig att unga människor kan bli bannlysta. För många av oss är en utbytestermin den enda möjligheten att se världen. Att få se hur regeringar, ekonomier och politiken fungerar i andra länder. Och om vi inte ser det, hur ska vi då komma fram till vad vi vill ändra i vårt eget land, säger Daria Rodionova.

Vad kan du studera i Sverige som du inte kan studera i Ryssland?

– Vi lär oss mer om demokratier här. Vi lär oss om hur samhället fungerar och om mänskliga rättigheter. Det är sådant som måste implementeras i Ryssland också, säger Daria Rodionova.

SVT har under tisdagseftermiddagen sökt företrädare för Linnéuniversitetet, som ber att få återkomma med en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.