Arkivbild Foto: TT

Trånga lokaler begränsar polisens labbarbete i Växjö

Publicerad

När Växjö får nytt kriminaltekniskt centrum blir lokalerna trångbodda.

– Vi hade velat anställa fem till sex personer men det går inte, säger Sven Kihlgren som är chef för Regionala laboratorier på NFC.

Växjö nya kriminaltekniska centrum ingår i den omorganisation där Nationellt forensiskt centrum, NFC, tar över driften av polisregionernas laboratorium i landet. 27 labb blir istället tolv. Med centraliseringen vill man bland annat bemanna upp med fler personer i varje laboratorium.

Ökad förmåga

Men flera orter brottas med samma problematik, med för små lokaler, som i Växjö. 

– Hade vi haft större lokaler hade vi kunnat hjälpa till mer från Växjö. Men tidigare var där bara en person på labbet nu kommer vi snart ha tre. Så det blir ändå en större förmåga i Växjö, säger Sven Kihlgren. 

Har fått kritik

NFC har fått kritik genom åren för att jobba för långsamt med sina analyser av teknisk bevisning som stoppar upp utredningar. Målet med omorganisationen är att tekniska undersökningar ska kunna gå snabbare. De tolv labben ska jobba lokalt men också samarbeta nationellt. Något som enligt NFC löser personalfrågan.

– Vi får bemanna efter kapaciteten i lokalerna. Till exempel kan vi sätta in väldigt många i Umeå. Då har vi möjligheten att transportera undersökningar dit. Så ser man på totalen så fungerar det, säger Sven Kihlgren.

Räcker kapaciteten i Växjö för det lokala arbetet där?

– Ja, den räcker och blir över, avslutar Sven Kihlgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.