Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
NFC-chefen i Umeå: ”Vi har redan tacklat nedgången här”

Längre väntetider i norr när NFC koncentrerar verksamheten

Uppdaterad
Publicerad

Polisens laborativa verksamhet ska koncentreras till färre orter. Men i väntan på att NFC, Nationellt forensiskt centrum, har ökat bemanningen i bland annat Umeå råder just nu långa väntetider på analyssvar.

I somras beslutades att de lokala labben skulle gå från 27 stycken till 12. Av de beslutade tolv laboratorierna är enbart fyra i drift: Linköping, Stockholm, Malmö och Göteborg.

I region Nord har laboratoriet i Luleå lagts ner och verksamheten koncentrerats till Umeå som är näst på tur att komma i gång i full styrka. 

”Tar tid att utbilda folk”

Just nu håller man på att utbilda de tio personerna som ska jobba i labbet. Men att utbilda ny personal tar tid så just nu har NCF i Umeå långa väntetider.

– Vi har gått från två till tio personer och det tar tid att utbilda folk i olika metoder som vi använder när vi hjälper polis och åklagare i deras arbete med brottsbekämpning, berättar Tomas Holmgren, som är gruppchef på NFC i Umeå.

I klippet ovan berättar han mer om hur arbetet går i Umeå. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer