Anders Sjölin redaktionschef och ansvarig utgivare på Smålänningen tror att ett aprilskämt kan lätta upp stämningen i coronatider. Foto: Martina Quinn & skärmdump från Smålänningen

Smålänningen återinförde aprilskämtet: ”En rolig tradition”

Publicerad

Första april är dagen då skämten tar plats och du kan bli lurad av media. Men på senare år har flera medier slutat med aprilskämt för att inte medvetet sprida falska nyheter, till exempel SVT och Smålandsposten. Av samma anledning valde Smålänningen för några år sedan att sluta med aprilskämt, men nu har det återinförts.

Årets aprilskämt att betande djur skulle ta ungdomarnas sommarjobb i centrala Ljungby togs emot väl av tidningens läsare.

– Till 99 procent är det positiva reaktioner, det har varit ett tufft år för många och många behöver nog dra på smilbanden lite extra och om vi kan bjuda på det så här det mycket vunnet, säger Anders Sjölin redaktionschef och ansvarig utgivare på Smålänningen.

Vill överraska

Det råder padelboom i Sverige och att det ska byggas padelbanor på innergården på Borgholms slottsruin ville Ölandsblandet skoja om. Men att de bidrar till att sprida falska nyheter håller inte utgivarna med om.

– Vi ska granska våra makthavare, berätta vad som händer runt knuten men också vara informativa, granskande och upplysande. Men vi ska också vara överraskande och underhålla våra läsare, det tycker jag är viktigt, säger Anders Sjölin.

Både Smålänningen och Ölandsbladet publicerade under torsdagen aprilskämt. Något som enligt tidningarna själva uppskattades av läsarna. Foto: skärmdump från Smålänningen och Ölandsbladet

Kommer att fortsätta

– Jag har full förståelse för debatten om fake news och den är viktig. Men första april finns en tradition att luras och den hör till. Vi kommer fortsätta med aprilskämt så länge det känns rätt,  säger Peter Boström chefredaktör på Ölandsbladet.

Hur togs årets aprilskämt emot av Ölandsblandets läsare?

– Vi har fått kommentarer på sociala medier och där kom det snart smilisar och tummen upp. Det verkar som det fallit i god jord så det var rätt så lyckat, säger Peter Boström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.