Foto: TT

Lurades betala 50 000 för ögondroppar

Uppdaterad
Publicerad

En 62-årig man har dömts av Stockholms tingsrätt för att ha hjälpt till vid flera fall av telefonbedrägerier mot äldre kvinnor.

Målet i Stockholms tingsrätt handlar om fyra fall av telefonbedrägerier mot äldre kvinnor, varav en 84-åring från Växjö. Den äldre kvinnan fick ett telefonsamtal från en okänd man, som hon tyckte lät som en gammal skolkamrat.

Ögondroppar från London

Kvinnan berättade om sina problem med synen och den okände mannen i luren lovade att köpa riktigt bra ögondroppar från London, som han skulle ordna till kvinnan om hon förde över 20.000 kronor, rapporterar Smålandsposten.

Efter att det blivit ”strul” i leveransen bad mannen att få låna ytterligare 30.000 kronor som 84-åringen förde över till mannens konto. Totalt har den okände bedragaren lyckats lura till sig 159.000 kronor från de fyra kvinnorna.

En 62-årig man döms nu för att ha hjälpt till vid bedrägerierna. Mannen ska ha lånat ut sitt bankkonto till den ännu oidentifierade bedragaren, som ringt från utlandet. För det döms han till villkorlig dom och 80 dagsböter. 62-åringen ska även betala skadestånd till de drabbade kvinnorna.

Flertal andra fall

I februari berättade SVT Nyheter Småland om Ulf Bernström i Borgholm som utsattes för ett bedrägeriförsök över telefon. En person som utgav sig för att vara läkare ringde och sa att han kunde ordna en livsviktig hjärtmedicin som bara kunde köpas i Storbritannien, om Ulf förde över 15.000 kronor.

Enligt polisen har ett flertal fall av telefonbedrägerier mot äldre som rör just inköp av läkemedel inträffat det senaste året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer