McDonalds kände till dumpat avfall

Uppdaterad
Publicerad

Enligt uppgifter till Jönköpingsnytt var det känt att det dumpades avfall i dagvattenbrunnar på flera orter i landet.

På frågan om Mcdonalds kände till dumpningen blir svaret:

– Det har varit så på några ställen, det känner vi till säger en anställd som arbetar med avtal och återvinning av avfall på McDonalds.

Mcdonalds avfall

Företagets miljöansvariga Johanna Schelin säger till Jönköpingsnytt att det är en felaktig hantering och beklagar det som inträffat.

– Vi kan endast konstatera att det har skett i de här två fallen och det är helt emot våra rutiner så vi gick redan ut igår och informerade restaurangerna om hur vi ska hantera överbliven dryck, säger Johanna Schelin.

Men att det skulle vara frågan om någon trögflytande olja dementerar hon skarpt.

– Vi hanterar inte olja på det viset, olja återvinns i stora fat och det är vår avfallsentreprenör som hämtar det för återvinning, säger hon.

Efter SVT:s avslöjande kommer Jönköpings kommun att göra en inspektion av den aktuella restaurangen inom kort.

– Vi har sökt kontakt med föreståndaren för den aktuella restaurangen, han säger att det är läsk och det är ju ingen miljöförstöring i sig, men man får ju inte göra så oavsett. Med tanke på dessa uppgifter kommer vi att göra en inspektion av den aktuella restaurangen, säger Rolf Erlandsson, miljöchef på Jönköping kommun.

Dagvatten info

Hanteringen av dagvatten ska ske på ett sätt som...

  • medför minsta möjliga störning på människors hälsa och på miljön i vatten och mark
  • minimerar risken för skador på byggnader och anläggningar
  • berikar bebyggelsemiljöerna och synliggör vattenprocesserna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mcdonalds avfall

Mer i ämnet