Foto: Peter Atterfjäll

Fartyget har blåst loss från grund – läcker olja ut i havet

Uppdaterad
Publicerad

Fraktfartyget Makassar Highway har under natten mot söndagen drivit av grund till följd av kraftiga vindar. Just nu arbetar Kustbevakningen med att ta upp den olja som läcker ut i vattnet.

Det har varit en dramatisk och händelserik natt på haveriplatsen för fraktfartyget Makassar Highway som gick på grund i måndags utanför Loftahammar. Nordvästliga vindar har blåst fartyget av grund och hon flyter nu fritt i vattnet.

– Vi hanterar situationen utifrån det som hänt och ett flertal fartyg jobbar intensivt med att hitta och ta upp oljan, säger Pär-Åke Eriksson, stationschef på Kustbevakningen, till SVT Nyheter Småland.

Läcker okänd mängd olja

Just nu läcker fartyget olja fritt ut i vattnet utanför det länssystem som lagts ut för att skydda mot utsläpp.

– Våra egna fartyg arbetar runt om Makassar Highway just nu. Vi uppskattar att vi tagit upp totalt 2600 liter i nuläget, men vi befarar att det finns olja kvar som driver norr ut, berättar Pär-Åke Eriksson.

Full beredskap

Pär-Åke Eriksson på Kustbevakningen berättar att läget just nu är relativt lugnt, men att det kan komma att ändras snabbt.

– Vi tar höjd för det allra värsta. Vi vet inte vad som kommer att hända inom de närmsta timmarna, men vi håller full beredskap för om fartyget skulle börja läcka ytterligare.

Han berättar också om dramatiken som följde när fraktfartyget blåste loss.

– Det låg mindre fartyg förtöjda vid haveristen för att tömma tankarna på olja. Det hela blev dramatiskt på det sättet att det finns mycket grund runtomkring så man var tvungen att få loss de andra fartygen snabbt.

Ska bogseras

I första hand arbetar Kustbevakningen med att få upp den olja som läckt ut, men väntar också på besked från bärgningsföretaget.

– Vi kommer att bogsera ut fartyget på djupare vatten så att vi kan arbeta runt det på ett bättre sätt, säger Pär-Åke Eriksson.

Viktigt meddelande till allmänheten

Enligt kustbevakningens prognoser rör sig oljan västerut mot land och det är främst skärgården runt Loftahammar upp till Valdemarsvik som eventuellt kan drabbas. Allmänheten i det drabbade området uppmanas att undvika kontakt med olja i vattnet och på land.

– Vi har inte sett några tendenser till att oljan ska ha nått fram till land. Om man på något sätt kommer i kontakt med oljan ska man avlägsna sig från den och snabbt rengöra sig, säger Pär-Åke Eriksson.

Krysset markerar den plats där fartyget som läcker olja befinner sig. Foto: Google maps

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Grundstötningen Västervik

Mer i ämnet