Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varifrån kommer de som köper fritidshus i Sverige? Hör mäklaren i Småland om vad de utländska köparna är ute efter. Foto: Hamed Ubaidi/SVT

Mäklarkedjor: Ökat intresse för fritidshus i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för fritidshus i Sverige har ökat bland utländska köpare, enligt flera mäklarkedjor som SVT Nyheter varit i kontakt med. Den svaga kronan, i kombination med pressade priser, tros vara faktorer som spelar in. 

Den svenska kronan slog nytt bottenrekord i förra veckan då en euro kostade 11:96. Att kronan är svag kommer att leda till ökat intresse för Sverige från utländska aktörer, bland annat för att köpa fritidshus här, enligt SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.  

Men ett sådant ökat intresse märks redan nu. Det uppger tre mäklarkedjor SVT Nyheter varit i kontakt med.

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling uppger att  intresset ökat under året och kommer att bestå så länge den svenska kronan är svag mot andra valutor. Tydligaste trenden märks för fritidshus i södra Sverige, främst från tyska köpare, enligt mäklarkedjan.

Mäklaren: ”Dubbelrea”

Fastighetsmäklaren Jonas Hellström jobbar i Kronobergs län. Han kallar den svaga kronan i kombination med sjunkande priser för en  “dubbelrea” för utländska köpare.  

Han betonar att han inte har någon statistik, utan bara talar utifrån en upplevelse. Han tror också att Kronobergs län, som har nära till den danska gränsen, ligger extra bra till.  

– Det är ett skogslän, det är inte lika många svenskar som köper, de vill ner till kusterna. 

Starkast efterfrågan bland tyskar och holländare

Även hos Svensk fastighetsförmedling upplever man ett förstärkt intresse på lång sikt, framförallt från tyskar och holländare. Men det går inte att dra några stora växlar mellan intresset och att kronan blivit svagare, menar Henrik Freudenthal, kommunikationsansvarig vid företaget.

Mäklarkedjan Fastighetsbyrån upplever också generellt en ökad efterfrågan på fritidshus från utländska köpare. Även här är efterfrågan som starkast från tyskar och holländare.

Starta klippet för att höra mäklaren Jonas Hellström, mäklare i Småland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.