Foto: SVT.

Skjutna kvinnans mamma efter hovrättens dom: ”Känns tomt”

Uppdaterad
Publicerad

Gunilla Tholander, mamma till mördade Jennie, drev själv fallet vidare till Göta hovrätt. Nu står det klart att pojkvännen som sköt hennes dotter i huvudet inte kommer att dömas för mord.

– Jag kommer att kämpa vidare, säger mamman till SVT Nyheter Småland.

Gunilla Tholanders dotter Jennie sköts till döds i en lägenhet i Västervik i Oktober 2019. Hennes pojkvän åtalades misstänkt för mord, men tingsrätten ansåg inte att uppsåt kunde bevisas, och dömde honom i stället för grovt vållande till annans död. Något Gunilla Tholander själv valde att överklaga.

På torsdagen kom hovrättsdomen, som slår fast tingsrättens bedömning.

– Jag hade hellre velat att min dotters pojkvän fick ett längre straff, säger Gunilla Tholander.

”Korrekt och väntat”

Kalmar tingsrätt kunde inte, utan rimligt tvivel, utesluta att händelsen var en olycka. Därför gick man på tingsrättens linje och dömde pojkvännen för grovt vållande till annans död till sex år och fyra månaders fängelse. Pojkvännen friades därmed från mord.

– Det är korrekt och det var väntat, säger advokat Fredrik Liljeblad, 24-åriga pojkvännens försvarare.

Känsla av tomhet

Domen i tingsrätten har uppmärksammats och fått kritik, bland annat av kända kriminologen och debattören Nina Rung. Många har lyft fram omständigheten att kvinnan tidigare levt i skyddat boende, eftersom relationen till pojkvännen hade varit våldsam.

– Det största problemet är att allmänheten inte har suttit med på rättegången och ändå tycker att man har bättre möjlighet att avgöra hur det ska dömas än en domstol, säger Fredrik Liljeblad, pojkvännens försvarare.

Gunilla Tholander säger i dag att det är en känsla av tomhet, men att hon kommer fortsätta kämpa för det hon tror är rätt.

– Jag tänker fortsätta och protestera, säger hon.

Se Gunilla Tholanders omedelbara reaktion i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.