Nästan fyra av tio företagsledare är 55 år eller äldre. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Många företagsledare nära pensionsåldern

Publicerad

En stor del av Sveriges företagsledare närmar sig pensionsåldern. En sjättedel av dem är redan 65 år eller äldre, enligt en undersökning som intresseorganisationen Företagarna har gjort.

I rapporten redovisas åldersstrukturen bland företagare i 278 000 svenska aktiebolag. Enligt den är nästan fyra av tio ledare 55 år eller äldre.

”Med en åldrande företagarbefolkning riskerar vi i värsta fall att se en utbredd företagsdöd i många kommuner. Ägarskifte är en fråga som berör tusentals företag med hundratusentals anställda”, säger Företagarnas skattepolitiska expert Patrick Krassén i ett pressmeddelande.

Företagsledarna är äldst i Kronobergs, Kalmars och Värmlands län – och yngst i Stockholms län och Norrbotten. Vad gäller kommunerna så är andelen ledare som är 65 år eller äldre högst i Lessebo, lägst i Surahammar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.