SVT:s granskning som visar att Migrationsverket inte följer lagen har väckt kraftiga reaktioner. Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Starka reaktioner på köer om svenskt medborgarskap: ”Känner sig maktlös”

Publicerad

SVT Nyheter Smålands granskning kring de långa köerna hos Migrationsverket för ansökningar om att bli svensk medborgare och att Migrationsverket inte följer förvaltningslagen har väckt stort intresse hos publiken runt om i Sverige.

Många som hört av sig är besvikna och ställer sig frågande till varför vissa sökande får svar snabbt medan andra måste vänta i år på besked.

SVT Nyheter Småland har i en rad artiklar berättat om den nya lag som från 2018 skulle påskynda besluten för de tiotusentals människor som ansökt om att få bli svenska medborgare.

Den som väntat i över sex månader på besked kan sedan dess med stöd av förvaltningslagen kräva att få sitt ärende avgjort inom en månad.

Men vår granskning visar att Migrationsverket inte följer den nya förvaltningslagen. Den genomsnittliga väntetiden är 13 månader, istället för lagstadgade fyra veckor.

Hör kommentarer som kommit efter granskningen och Migraitionsverkets förklaring till olika långa väntetider i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.