Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fanica Gherasim hade arbetat på Ölands djurpark under flera år. Men han fick inte lön enligt kollektivavtalet, visar dokument som SVT tagit del av. Foto: SVT

Djurparkens egna dokument visar – döde gästarbetarens lön under kollektivavtalet

Uppdaterad
Publicerad

SVT kan nu avslöja att Ölands djurparks egna uppgifter visar att de bröt mot kollektivavtalet och betalade en alldeles för låg lön till den man som dog i olyckan i augusti förra året. Mycket tyder också på att han bara fick ut halva summan.

SVT Nyheter Småland har tagit del av unika uppgifter från Ölands djurpark, som i detalj visar Fanica Gherasim anställnings- och arbetstider fram till att han dog i arbetsplatsolyckan i augusti förra året.

När SVT jämför djurparkens egna dokument med inkomstuppgifter från Skatteverket, pekar det mot att hans lön varje år varit flera tusenlappar lägre än vad kollektivavtalet anger för en heltidstjänst.

Familjen: Fick bara halva nettolönen i handen

SVT:s beräkningar bygger på att parkens uppgifter om att Fanica jobbade mellan sju på morgonen och fyra på eftermiddagen, stämmer. Men enligt Fanicas familj jobbade han mer – minst sex dagar i veckan och uppemot elva timmar om dagen.

– På måndagar jobbade han mindre. Det var hans lediga dag, säger svärdottern, Andreea Gherasim.

Dessutom var den summa Fanica som verkligen fick ut kontant varje månad, betydligt lägre, enligt familjen.

– Han jobbade från morgon till kväll och tjänade mellan 5 000 och 6000 kronor i månaden förra året. I år hade hans lön höjts, till ungefär 8 000 kronor, säger Constantin Gherasim, Fanicas son.

Summorna bekräftas av fyra andra rumänska gästarbetare som jobbat på Ölands djurpark. De säger till SVT att deras lön var mellan sex- och sjutusen kronor i månaden netto. Utöver detta fick de mat och boende av parken.

Facket: ”Bedrövligt”

Redan 2006 anslöt sig Ölands djurpark till kollektivavtalet mellan arbetsgivareorganisationen Gröna arbetsgivare och Kommunal. Det ska gälla för alla anställda på parken, även de som inte är medlemmar i facket.

– Det är bedrövligt om arbetsgivare tecknar kollektivavtal, och sen följer man inte avtalet, säger säger Annelie Karlsson, som är ombudsman på Kommunal Sydost.

Men enligt Annelie Karlsson är det ändå oklart om de kan agera mot Ölands djurpark eftersom de behöver ha även anställningskontrakt och schema för Fanica.

SVT har vid flera tillfällen sökt Ölands djurpark, som inte vill ge någon kommentar kring lönerna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av händelsen – på 60 sekunder. Foto: SVT/Google Earth

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan på Ölands djurpark

Mer i ämnet