Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredrik Pedersen var 22 år gammal när han tog sitt liv. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Maria Pedersens son tog sitt liv – vill se bättre stöd till anhöriga

Uppdaterad
Publicerad

Maria Pedersen son Fredrik tog sitt liv 2013. Efter självmordet tog det flera år att komma på fötter igen. Idag jobbar hon själv som volontär och ger ideellt stöd till anhöriga.

– Jag lever ett bra liv nu, säger Maria Pedersen.

Året är 2013 och inom loppet av bara en vecka har Maria Pedersen både fått ett barnbarn och mist sin son. Chocken blev total.

– När polisen kom med dödsbudet hem till oss, och de hade lämnat oss kändes det bara helt tomt. Vi hade ingen aning om var vi skulle vända oss eller vad som skulle ske, säger Maria Pedersen, volontär.

Anhörigstöd

Veckorna efter händelsen minns Maria Pedersen inte mycket av. Hon beskriver det som att vara fast i ett svart hål, oförmögen att ta sig upp. 

I dag är Maria Pedersen volontär i organisationerna suicide zero och Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandestöd). Hon vill hjälpa fler till rätt stöd.

– Vi fick väldigt lite och väldigt dåligt stöd. Vi hade ingen Spes-grupp i Kalmar då. Det var tyst och ensamt, säger Maria Pedersen.

Nationella hjälplinjen

Den nationella hjälplinjen lades ner 2020. Telefonlinjen fungerade som akut samtalsstöd till suicidala människor och deras anhöriga. Nu vill flera stödorganisationer öppna den.

– Man behöver bli bättre på att ta hand om anhöriga när ett suicid har skett. Vi är på god väg i Kalmar län. Men det är viktigt i alla regioner. Jag skulle också önska att man öppnar upp hjälplinjen igen, säger Maria Pedersen.

Saken har utretts av Folkhälsomyndigheten på uppdrag av regeringen, som ser att det finns ett behov. Men efter att utredningen presenterades för regeringen våren 2022 har inget beslut än så länge tagits om att öppna den.

Här kan du få stöd och information kring suicid:

  • Föreningen Spes har samtalsträffar, stödlinje, stödchatt för anhöriga. Du hittar mer information här. Stödlinjen har telefonnummer 020-18 18 00 alla dagar 19-22.
  • Föreningen MIND har en chatt för personer som har tankar på att ta sitt liv, eller har en närstående med sådana tankar. Här kan du chatta anonymt dygnet runt.
  • Du kan också ringa på självmordslinjen 90101, Föräldralinjen 020-85 20 00 och Äldrelinjen 020-22 22 33.
  • Det finns en digital utbildning för lärare och annan personal som handlar om hur man kan arbeta med elevers psykiska hälsa. Den tar cirka 60 minuter att genomföra och du hittar den gratis här.
  • Här finns länkar och chatter för ungdomar som behöver stöd.
  • Folkhälsomyndigheten samlar fakta och statistik kring suicid och den hittar du samlad här.
  • Föreningen Suicide Zero har samlat fakta och råd kring suicid, bland annat kring den suicidala processen och vad man kan säga till någon som inte mår bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.