Per Nygren är kommunsekreterare i Oskarshamn. Foto: SVT/privat

Oskarshamn kämpar för att höja valdeltagandet

Publicerad

I förra EU-valet var Oskarshamn en av de två kommuner med lägst valdeltagande i vårt område. Det vill kommunen nu ändra på, bland annat genom annonser på Facebook och genom broschyrer om valet på äldreboenden.

Oskarshamn är tillsammans med Markaryd en av de två kommuner i vårt område där valdeltagandet vid EU-valet 2014 var allra lägst – endast 41 procent av invånarna valde att rösta då.

Per Nygren är kommunsekreterare i Oskarshamn och har varit med att ta fram en kommunikationsplan för att öka valdeltagandet.

– Vi har ju själva tittat på siffrorna och såg att vi låg lågt. Vi vill hjälpas åt alla och höja valdeltagandet. Det är ändå många viktiga frågor som berör oss som behandlas i Europaparlamentet, säger han.

Informationskampanj

Kommunen trycker upp material och skickar till alla äldreboenden, annonserar i ortstidningarna och på Facebook, samt sänder en reklamsnutt i butiks-tv.

– Vi har också en helsida information om EU-valet i ett annonsblad som går ut till alla hushåll och ska hålla en presskonferens två veckor innan valdagen. Det är ungefär så en kommun kan jobba aktivt i den här frågan, säger Per Nygren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.