Arnold Lennartsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Alvesta kommun. Foto: Jan-Eric Lundberg/SVT

Ansvarig sjuksköterska tveksam till nytt besked om besök på äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

Medicinskt ansvarig sjuksköterska i Alvesta ställer sig frågande till Socialstyrelsens nya riktlinjer om att symptomfria personer som har antikroppar mot covid-19 nu får göra besök inne på boenden.

– Det finns många företag på internet som erbjuder antikroppstester som man inte vet är tillförlitliga, säger Arnold Lennartsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) i Alvesta till SVT Nyheter Småland.

Enligt de nya riktlinjerna som Socialstyrelsen presenterade under tisdagen kan nu symptomfria personer som har antikroppar mot covid-19 få göra besök inne på boenden. Det är det upp till varje verksamhet att försäkra sig om att testresultaten är tillförlitliga och inte är äldre än sex månader.

– Det är oklart hur det ska kunna göras och om ett testbevis eller resultat räcker. Personer kan fortfarande ha viruset i händerna och kläderna så det spelar ingen roll om de antikroppar eller inte, de kan smitta i alla fall, säger han.

Socialstyrelsen rekommenderar att äldreboenden i första hand tar emot besök utomhus.

– Det viktiga är att veta hur det ska göras på ett säkert sätt och säkra personalresurser, säger Arnold Lennartsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet