Mås var vimsig och förvirrad – hade fågelinfluensa

Uppdaterad
Publicerad

I mars hittade växjöbon Rolf Björheden en ”vimsig och förvirrad” skrattmås i Stojby, norr om Växjö. Vid en undersökning kunde det konstateras att måsen var smittad av fågelinfluensa, vilket är första upptäckten på länge i Kronoberg.

– Vi har hittills varit skonade från fågelinfluensa i vårt län men nu har vi tyvärr fått vårt första fall, i alla fall på länge, säger Ulrika Lind, länsveterinär på Länsstyrelsen Kronoberg i ett pressmeddelande.

Det var under en skogspromenad som Rolf Björheden, jägmästare i grunden, såg den vimsiga fågeln, och han förstod snabbt att något inte stod rätt till.

Växjö

I Länsstyrelsens pressutskick berättar han:

– Jag band upp min hund för att den inte skulle komma i kontakt med fågeln. Sedan fångade jag in skrattmåsen och avlivade den, la den i en plastpåse och kontaktade Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), som instruerade mig om hur jag skulle skicka in fågeln, säger Rolf Björheden.

Länsstyrelsen uppmanar nu djurägare att tillkalla veterinär snabbt vid misstänkta sjukdomsfall hos husdjur, för att förhindra smittspridning.

Om sjuka eller döda fåglar hittas vill Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) få in rapporter.

Fågelinfluensa i Mönsterås

Förra året avlivades två miljoner höns hos en äggproducent utanför Mönsterås. Höns hade smittats med fågelinfluensa.

I klippet ovan intervjuar SVT:s programledare Ellen Jöhnsson länsveterinär Ulrika Lind. Hon svarar bland annat på frågan varför Kronoberg varit förskonat från fågelinfluensa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet