Foto: Karin Ahlgren/SVT

Mörker och mystik på skola i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Det dånar av musik i korridoren på Kalmarsundsskolan. På ett långt led kommer över 80 svartklädda elever med egenhändigt gjorda teatermasker för sina ansikten. Det är maskparad för åttorna på Kalmarsundsskolan.

– Det är tredje året vi gör det här, säger slöjdläraren Erika Wickman som sytt alla de svarta fotsida kåporna som eleverna har på sig.

Maskerna har eleverna gjort själva.

Kalmar

Det är en smått kaotisk och stressig stund inne i slöjdsalen innan alla elever fått på sig sina kåpor och tagit av sig hoodisar som kan störa utseendet. Erika manar på sina elever och hjälper dem tillrätta.

– Det är jättekul, säger Alva Petersson.

Hon har en grön och röd mask för ansiktet och berättar att färgerna och maskerna som eleverna valt och tillverkat själva ska spegla deras personligheter.

När så kaoset lagt sig och eleverna ställt upp sig på led, skrider de långsamt fram längs en lång skolkorridor som är kantad av skolans övriga elever och personal.

Det är tredje året som skolan arrangerar en maskparad, och det sker i samarbete mellan olika skolämnen. Både i år och tidigare år har tåget varit inspirerat av utställningar på Kalmar slott, så i år var van Gogh temat för masktåget.

I vår kommer elevernas masker att ställas ut på konstmuseet i Kalmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet