”Om du söker asyl är det skyddsskälen man tittar på”, säger Daniel Grynfarb på Migrationsverket. Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Migrationsverket: Skyddsskälen avgör

Uppdaterad
Publicerad

Det är ytterst ovanligt att flyktingar från Nordkorea söker asyl i Sverige. De senaste tre åren handlar det om sex personer. Ingen skickas tillbaka till diktaturen de flytt ifrån, men det är långt ifrån säkert att de får stanna i Sverige. I stället skickas de till grannlandet Sydkorea.

Daniel Grynfarb på Migrationsverket, förklarar att anledningen att nordkoreaner kan utvisas till Sydkorea är att alla som bor på den koreanska halvön är medborgare i Sydkorea. Alltså även nordkoreaner.

– Det viktiga när man söker internationellt skydd enligt Genévekonventionen är att du inte ska riskera förföljelse eller annan omänsklig behandling om du tvingas lämna Sverige. Och i det här fallet finns det ett land som erbjuder fullt skydd och medborgarskap.

nordkoreafamilj

Tar Sydkorea emot människor som inte vill dit?

– Ja, det gör man. Och det man ska tänka på om man är nordkorean och söker skydd i något land – i det här fallet Sverige -  och det är fullt förståeligt, för Nordkorea är ett land med extremt dåliga mänskliga rättigheter, så har du rimligtvis starkare anknytning till Sydkorea än till Sverige. Det är samma språk och kulturellt mer likt, så troligtvis blir anpassningen för nordkoreaner till Sydkorea betydligt enklare än till Sverige.

Hur vanligt är det att Sverige utvisar nordkoreanska flyktingar till Sydkorea?

– Det är väldigt, väldigt få asylsökande från Nordkorea. Vi hade fem sökande 2016 och 1 sökande 2017 och 2018 inga sökande alls. Av dessa har fyra skickats till Sydkorea.

Om man har fast jobb och och ordnad ekonomi, varför kan man då inte få stanna i Sverige?

– Jag känner inte till det här enskilda ärendet, men rent principiellt är det en lagstiftningskonstruktion. Om du söker asyl är det skyddsskälen man tittar på, man tittar inte på de saker du nämner, den sociala situationen till exempel. I sådana fall får man söka arbetstillstånd. Och det är en annan sak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

nordkoreafamilj

Mer i ämnet