Turister i Köpingsvik på Öland. Foto: Mikael Fritzon/TT

Miljardras för turismen i både Kalmar och Kronoberg

Publicerad

Intäkterna från turismen i både Kalmar- och Kronobergs län har rasat under pandemin. I Kalmar minskade intäkterna med nästan 3,5 miljarder – ett tapp på nästan en tredjedel jämfört med 2019. I Kronoberg minskade intäkterna totalt med 2 miljarder, vilket motsvarar nästan en halvering jämfört med 2019.

Hotell, campingar, restauranger och andra delar av turismnäringen i Kalmar och Kronoberg har drabbats hårt av pandemin. Enligt beräkningar som branschorganisationen Visita gjort, utifrån data från Tillväxtverket och SCB, så minskade intäkterna från turismen i länen rejält under perioden mars-december 2020 jämfört med samma månader 2019.

Även svenskarna turistade mindre

I båda länen har bristen på utländska turister varit den största orsaken till intäktstappen. I Kalmar län minskade intäkterna från de utländska turisterna med nästan 80 procent eller drygt 2 miljarder. I Kronobergs län tappade nästan 70 procent av intäkterna från utlandsturister, eller drygt 1,5 miljarder.

Men även svenskarna minskade sitt turistande i länet jämfört med året innan. Detta tror Jonas Siljhammar, vd på Visita, beror på att restriktionerna har haft en stor påverkan.

– För att rädda jobb inför den kommande våren och sommaren är det avgörande att nuvarande restriktioner lättas så snart smittläget tillåter, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer