Emmi flyttade tillbaka till Öland – ”Min egen uppväxt var helt avgörande”

Uppdaterad
Publicerad

Emmi Roosling flyttade från Vickleby i Mörbylånga kommun som 20-åring men valde efter sina studier att flytta tillbaka. En bra uppväxt, bostad och möjlighet att försörja sig tror hon är de viktigaste sakerna en kommun kan erbjuda för att unga ska återvända.

Emmi Roosling lämnade Vickleby som 20-åring för att studera. Men för henne var det alltid självklart att hon en dag skulle återvända till Öland.

– Det är en speciell känsla att åka över Ölandsbron och på högbrodelen se hur hela Öland breder ut sig. För mig är det känslan av att verkligen komma hem och det finns liksom inget annat som riktigt kan slå det.

Mörbylånga

Emmi Roosling berättar att hon själv hade en väldigt idyllisk uppväxt i Vickleby, vilket hon tror varit helt avgörande för att hon nu valt att flytta tillbaka.

– Jag hade turen att växa upp med massa barn i min egen ålder och jag minns hur vi spelade fotboll på fotbollsplan på kvällarna och så kunde min mamma öppna fönstret och ropa att nu är det mat.

Flera hinder på vägen

Men när hon och hennes sambo Olof Svensson började fundera på att flytta hem, insåg de precis som många andra unga som vill återvända, att det fanns flera hinder.

– Det är supersvårt att hitta någonstans att bo. Det går typ inte att hyra utan du måste köpa och då måste du nästan redan vara etablerad på bostadsmarknaden.

Men Emmi Roosling och sambon hade tur och lyckades få köpa en liten stuga av en bekant. Ett annat hinder kan vara svårigheten att hitta arbete till sig själv och sin respektive. Men även här lyckades hon och sambon hitta en lösning.

– Det är lätt att fastna i att du måste ha ett välbetalt jobb och en karriär men vi bestämde oss för att i stället hitta en plats som vi skulle kunna vara på utan att behöva lönearbeta jättehårt. För att i stället kunna lägga mer tid på att jobba med saker som vi verkligen brinner för.

Kollektivtrafiken ett hinder

Dessutom ville de helst bo på en plats dit det gick att ta sig med kollektivtrafik.

– Det var en av de största anledningarna till att vi valde att flytta till just Vickleby, att det gick kollektivtrafik hit. Men nu har de dragit in den. Så nu kan inte våra storstadskompisar utan körkort komma och hälsa på oss längre. Vilket är jättesorgligt och en tråkig utveckling, säger Emmi Roosling.

Emmi Roosling

Ålder: 27

Uppvuxen i: Vickleby på södra Öland

Bor just nu: Tillsammans med sambon Olof Svensson hos föräldrarna medan de renoverar huset i Vickleby

Yrke: Fotograf

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mörbylånga

Mer i ämnet