Barn– och äldreminister Åsa Regnér (S). Foto: TT

Ministern: Vi ska öka träffsäkerheten

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen ska minska kostnaderna för assistansersättning. Regeringens ansvariga minister Åsa Regnér svarar på kritiken om att människor kommer i kläm.

SVT har under veckan berättat om Mikael Foss i Kalmar som är helt förlamad efter en stroke. Fram till för några veckor sedan hade han två personliga assistenter, men nu har försäkringskassan gjort bedömningen att det räcker med en. För Mikael Foss och hans fru var detta ett dråpslag.

Ministern svarar

Regeringen beslutade i oktober förra året att strama åt kostnaderna för assistansersättning för personer med kraftig funktionsnedsättning. Försäkringskassan fick direktiv om att hejda utvecklingen av antalet arbetstimmar som assistanshjälpen medför.

Till SVT Nyheter Småland säger Åsa Regnér att regeringen vill komma åt oseriösa aktörer på marknaden för personliga assistenter. En del bolag använder pengarna till att anställa jurister, konsulter eller marknadsförare.

– Privata utförare som inte är seriösa har använt pengarna till annat än personlig assistans.

Vad får direktivet för konsekvenser för den enskilde brukaren?

– Det är vårt sätt att få kontroll över att medlen används för det som det var tänkt. Försäkringskassan ska handlägga med hög kvalité och det ska vara lika över landet. Direktivet från regeringen är till för att öka träffsäkerheten i assistansersättningen, säger barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér.

Har tillsatt utredning

Regeringen har tillsatt en utredning som ska titta på lagstiftningen. Man har också bett om en översyn över domar som fallit.

– De individer som har stora och rättmätiga behov ska inte komma i kläm. Vi följer frågan hela tiden. Det är därför vi bett om en översyn av effekten av domar som fallit i förhållande till lagen. Lagstiftningen ska göra det som den ska.

Neuroförbundets kritik om att regerigens måste dra i handbromsen tar Åsa Regnér till sig. Men hon betonar att antalet assistanstimmar i landet ökar – inte minskar – och att det är ett problem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

assistansersättning

Mer i ämnet