En dramatiserad scen med svenska soldater i dokumentärfilmen ”Minnen som bleknar”. Foto: Mats Harrysson

”Minnen som bleknar” – filmen om krigstiden i Sverige

Publicerad

Den nu 75-årige filmaren Mats Harrysson har gjort över 200 dokumentärfilmer genom åren. Nu är han aktuell med den dramatiserade dokumentären ”Minnen som bleknar” som har premiär i SVT 1 under tisdagskvällen.

– Jag tycker det är viktigt att man håller minnet levande om andra världskriget och vad som hände under den tiden i Sverige, säger Mats Harrysson.

Filmen tog tio år att sammanställa. Många av de som medverkar i filmen och delar med sig av sina berättelser från beredskapstiden i Sverige är uppåt 90-årsåldern.

– Det var inte så lätt att hitta alla dessa män som var med om den här tiden och kunde berätta om sina erfarenheter. Många av dem som medverkar i filmen är nu döda, säger Mats Harrysson.

Äkta rekvisita

För att förstärka berättelsen har dramatiserade scener spelats in med skådespelare som använder autentiska krigsmateriel i form av vapen, fordon och kläder från andra världskriget.

– Martin Melander tog kontakt med mig och ville spela in en film om beredskapstiden i Blekinge. Han hade en hel del kontakter med personer som hade krigsmateriel från den tiden. Sedan växte hela projektet och blev till en längre film med flera medverkande, säger Mats Harrysson.

Svagt försvar

Bland dem finns Kent Zetterberg som är professor på Försvarshögskolan i Stockholm. Han berättar bland annat om hur Sverige stod rustade inför andra världskrigets utbrott.

– Sveriges försvar var under krigsutbrottet 1939 omodernt och stod dåligt rustade inför en eventuell invasion. I dag har vi dragit ner på försvaret väldigt mycket och är i princip lika dåligt rustade som då. Det finns en parallell där som man borde vara medveten om, säger Mats Harrysson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.