Den gripna mannen sitter nu anhållen misstänkt för hot mot tjänsteman och våldtäkt bland annat. Foto: TT

19-åring misstänkt för våldtäkt tre gånger på tio månader

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Småland kan avslöja att den 19-årige man som sitter häktad misstänkt för våldtäkt i Kalmar – och på tisdagen får sin dom för busskapningen på Ölandsbron förra året – har varit misstänkt för våldtäkt vid ytterligare två tillfällen.

19-åringen från Kalmar misstänktes för sin första våldtäkt under våren. Han blev anhållen av åklagare 18 maj i år och satt i polisens arrest. Våldtäkten skulle ha inträffat på julafton förra året, en dryg månad efter att han höll på att orsaka en svår bussolycka på Ölandsbron.

Åklagare Lise-Lotte Nordström i Kalmar lade ned polisens våldtäktsutredning 23 maj. 19-åringen släpptes på fri fot.

En månad senare, dagen innan midsommarafton, greps han misstänkt för en ny våldtäkt. Enligt Ölandsbladet inträffade den i en lägenhet i stadsdelen Oxhagen i Kalmar.

Offret – en yngre tjej

Under häktningsförhandlingen i Kalmar tingsrätt nekade 19-åringen till brott och uppgav att det rörde sig om frivilligt sex från båda parter. Tingsrätten beslutade att han skulle vara häktad som misstänkt för våldtäkt på sannolika skäl, den högre misstankegraden.

Tre dagar senare lade samma åklagare, Lise-Lotte Norström, ned förundersökningen. I beslutet skrev åklagaren: ”inga misstankar kvarstår”.

I förra veckan blev 19-åringen återigen misstänkt för våldtäkt. Brottet ska ha inträffat natten mellan 16 och 17 september under en fest i hans bostad. I bostaden är flera familjemedlemmar folkbokförda.

Offret är enligt åklagaren en yngre tjej.

”Bevisläget ser bra ut”

– Vi har flera vittnen och viss teknisk bevisning. Vi är tidigt i utredningen och inväntar fler provsvar som kan utgöra bevis, säger assistentåklagare Robert Knutsson i Kalmar.

Mannen har varit misstänkt för två våldtäkter tidigare och båda utredningarna har lagts ned. Förväntar du dig att kunna åtala honom?

– Bevisläget ser bra ut. Den uppfattningen delar tingsrätten som valde att häkta honom, säger Robert Knutsson.

Han vill inte berätta vad för typ av relation den misstänkte och offret har eller vad för typ av tekniska bevis som finns.

SVT Nyheter Småland har sökt 19-åringens försvarsadvokat Claes Möllersten samt åklagare Lise-Lotte Norström som höll i de två första våldtäktsutredningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.