Mannens som haft en hög position inom en församling i Svenska kyrkan häktades av hovrätten efter att åklagaren överklagat tingsrättens beslut. Foto: TT Bild

Kyrkoman misstänkt för barnvåldtäkter häktad av hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som haft en hög position inom en kyrkoförsamling i Kronoberg, och som misstänks för grov våldtäkt mot barn – häktades under torsdagen av Göta Hovrätt.

Det var i måndags som tingsrätten i Växjö beslutade att släppa mannen fri från häktet – trots att han misstänks för upprepade våldtäkter mot ett barn åren 2010-2018. Domstolen tyckte inte att bevisen var tillräckliga.

Men åklagaren Annie Runander valde att överklaga beslutet.

– Jag tyckte att tingsrättens beslut var fel. Jag har också lagt till ytterligare förhör med vittnen som inte var med i tingsrättsförhandlingarna, säger hon till SVT Småland.

Gick på åklagarens linje

Den här gången gick domstolen på åklagarens linje och valde att häkta mannen under torsdagen. I beslutet framgår att han är på sannolika skäl misstänkt, vilket är den högre misstankegraden, och att det finns risk att han undanröjer bevis eller försvårar utredningen.

Kort efter beslutet inställde den misstänkte sig själv på polisstationen i Växjö.

Under fredagseftermiddagen hölls häktningsförhandlingar i hovrätten där åklagarens beslut att häkta den misstänkte fastställdes.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer