En mamma och hennes son kördes ihjäl på Öland sommaren 2020. Foto: TT

Utredningen visar – misstänkt för dödsolyckan på Öland lider inte av psykisk störning

Uppdaterad
Publicerad

Den 57-årige mannen som misstänks ha orsakat två personers död på Öland sommaren 2020 lider inte av en allvarligt psykisk störning. Det betyder att mannen inte kan dömas till rättspsykiatrisk vård. På måndag återupptas förhandlingen.

Det var sommaren 2020 som en mamma och hennes son omkom efter att ha blivit påkörda under en cykeltur på Öland. Bakom ratten i bilen som körde på dem satt den misstänkte 57-åringen.

Åklagare Kjell Janneson åtalade 57-åringen för grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada, grov vårdslöshet i trafik och framkallande av fara för annan, och yrkade på att mannen skulle dömas till ett fängelsestraff på minst två år.

Tingsrätten kom under huvudförhandlingen i november fram till att mannen kunde hållas skyldig för dödsfallen, men beslutade att mannen skulle genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning innan dom kunde meddelas.

Kan dömas till fängelse

Nu är utredningen klar och slutsatsen är att mannen inte led av någon allvarlig psykiskt störning vid det misstänkta brottet, eller vid tiden för undersökningen. Det innebär att rättspsykiatrisk vård är uteslutet som påföljd.

– På måndag kommer man först gå igenom hela resultatet av undersökningen och sen förkunna tid för dom, säger Kjell Janneson till SVT.

KLIPP: Dödsolyckan på Öland på 60 sekunder

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.