Hör åklagaren Kjell Jannesson om yrkandet inför rättegången om dödsolyckan i Färjestaden på Öland i juli 2020. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Åklagaren om dödsolyckan: ”Yrkar på flerårigt fängelsestraff”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen inleds rättegången kring dödolyckan i Färjestaden på Öland ifjol där en 45-årig kvinna från Skåne och hennes son omkom. En då 55-årig man står åtalad för att i hög hastighet kört på en familj på fyra personer som färdades på cykel.

Olyckan inträffade i ett sommarstugeområde i Färjestaden i juli 2020, efter att en då 55-årig man i hög hastighet dundrat ner för den smala vägen där 30 km i timmen var den högsta tillåtna hastigheten.

En familj på fyra personer som gick utmed vägen undgick precis att bli påkörda, enligt åtalet. Lite längre fram körde bilen in i ytterligare en familj på fyra personer som färdades på cykel.

Mamman i familjen och en son omkom av sina skador medan pappan och ytterligare en son undkom med lindriga skador.

– Jag kommer att yrka på flerårigt fängelsestraff, säger åklagaren Kjell Jannesson.

Enligt försvaret låg sjukdom bakom olyckan

Enligt försvarets mening är det utrett att den tragiska olyckan sannolikt orsakades av ett oupptäckt sjukdomstillstånd. I efterhand har det också konstaterats att mannen lider av sjukdomen epilepsi. Åklagarsidan menar dock att den nu 57-årige mannen vetat om att han var sjuk.

Hur kommer det sig att han hade körkort?

– Det är för att han inte har berättat om det här för sjukvården, vilket aldrig gett någon en chans att dra in körkortet för honom. Så det är ett medvetet risktagande han gjort sig skyldig till, säger Kjell Jannesson.

Avgörande fråga

SVT har även sökt en intervju med den åtalade mannens advokat Niklas Kapell, som dock avböjt. I ett kort mejl till SVT skriver Niklas Kapell att hans klient förnekar brott.

Rättegången beräknas pågå i Kalmar tingsrätt till och med onsdag i nästa vecka. Den avgörande frågan i förhandlingarna kommer att vara hurvida den den då 55-åriga mannen vid tillfället för olyckan kände till sin sjukdom eller inte.

I videon nedan kan du se omständigheterna kring dödsolyckan förklarad på 60 sekunder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.