Kort efter dödsolyckan i Färjestaden namngavs den misstänkte bilföraren i en kommentar på Facebook. Foto: Helmuth Petersson & TT

Pekade ut misstänkte bilföraren för dödsolyckan på Öland – döms för förtal

Uppdaterad
Publicerad

Den bilförare som misstänks ha orsakat dödsolyckan i Färjestaden på Öland i somras, namngavs i ett kommentarsfält på Facebook. Kvinnan som skrev kommentaren döms nu av Kalmar tingsrätt för förtal.

Bara några dagar efter dödsolyckan skrev en kvinna i 60-årsåldern ut både för- och efternamn samt bostadsort på den misstänkte föraren i en facebook-kommentar under en tidningsartikel.

”Ville minska ryktesspridning”

Kvinnan förnekar brott och menar att hon gick ut med uppgiften då den var sann och hon ville minska ryktesspridningen. Enligt kvinnan själv begick hon inte gärningen med uppsåt, något som tingsrätten bedömer att hon gjorde.

Tingsrätten menar också att det inte hade någon betydelse att uppgifterna var sanna.

Inget skadestånd till bilföraren

Enligt den misstänkte bilföraren ledde kvinnans agerande till att han på olika sätt utsatts för andra personers missaktning.

Kvinnan döms för förtal till 50 dagsböter på 300 kronor.

Målsägandes skadeståndsyrkande ogillas då tingsrätten bedömer att det inte anses vara fråga om en tillräckligt allvarlig kränkning.  

Mamma och son omkom

Det var i juli 2020 som en cyklande familj blev påkörda av en bilist i Färjestaden på Öland. Mamman och en av sönerna omkom i olyckan.

Åtalet, som skulle ha kommit innan jul, dröjer då det ska utredas om föraren hade något fysiskt sjukdomstillstånd som kan ha orsakat olyckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsolycka i Färjestaden

Mer i ämnet