Foto: TT

Nya uppgifter försenar åtal efter dödsolyckan på Öland

Uppdaterad
Publicerad

Åtal skulle ha kommit redan innan jul mot den 56-årige man som körde på en cyklande familj på Öland. Men istället dröjer utredningen. Enligt försvaret kan mannen drabbats av ett fysiskt sjukdomstillstånd som kan ha orsakat olyckan, en uppgift som nu utreds.

Varken advokat Niklas Kappel eller åklagare Kjell Janneson vill uttala sig närmare om vilken typ av sjukdomstillstånd det handlar om. Bara att det rör sig om fysisk sjukdom, som kan ha haft betydelse för hur mannen framförde bilen.

– Vad vi förstod skulle det finnas någon typ av läkarutlåtande eller remissförfarande, men vi måste ha en fristående läkare som ska titta på en sådan sak, säger Kjell Janneson.

Dödsolycka i Färjestaden

Nära köra på andra

Det var den 22 juli i somras som mannen körde på familjen i närheten av Joelsudde campingområde i Färjestaden på Öland. I kraschen förolyckades den 45-åriga mamman och hennes 15-åriga son. Pappan och ytterligare en son undkom med skador.

Enligt Kjell Janneson var 56-åringen, som tidigare är ostraffad och var nykter vid tillfället, kort innan olyckan mycket nära att köra på andra som befann sig intill vägen. Bland annat en mamma med en barnvagn.

Undersöktes efter olyckan

En liten sinnesundersökning har gjorts av 56-åringen. Den visar att han kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid körningen. Men nu framför alltså mannens försvarare att även en fysisk sjukdom kan förklara hur han kört. Själv säger han att han inte minns något från olyckan.

Tror du att det kommer att göra någon skillnad för skuldfrågan om det skulle visa sig att han även lidit av en fysisk sjukdom vid körningen?

– Nej, jag tror inte det. Vi gjorde ju vissa direkta läkarundersökningar av den misstänkte och det fanns inget då som tydde på det som försvaret nu hävdar, säger Kjell Janneson.

Försvaret: ”Går inte att utesluta”

SVT har sökt mannens advokat Niklas Kappel som kommenterar via sms: ”Försvaret är av uppfattningen att det inte går att utesluta att min klient drabbats av ett sjukdomstillstånd, som orsakade olyckan. Utredning av detta pågår”, skriver han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolycka i Färjestaden

Mer i ämnet