Kammaråklagare Kjell Janneson leder utredningen. Han hoppas kunna väcka åtal innan jul. Foto: Helmuth Petersson/Niclas Wimmerberg/SVT

Åklagaren: ”Han borde inte ha kört bil överhuvudtaget”

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som i somras körde på en familj som var ute och cyklade på Öland kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning när det hände.

– Med den kännedom han hade om sin egen problematik så borde han inte ha kört bil, säger åklagaren Kjell Janneson.

Den misstänkte 56-åringen, som orsakade dödsolyckan där en mamma och ett barn omkom, har genomgått en mindre psykiatrisk undersökning som pekar på att han kan ha haft en allvarlig psykisk störning vid tillfället.

– Det betyder inte så mycket för brottsutredningen, men det kan få betydelse för påföljden, säger Kjell Janneson.

Dödsolycka i Färjestaden

Kände till sin problematik

Han anser inte det som kommit fram i undersökningen har haft någon påverkan på själva gärningen. I förhör har det framkommit att mannen redan innan kände till att han hade en viss problematik.

– Jag vill inte gå in på vad det är för problematik. Men han har själv känt till det och därför borde han inte ha framfört ett fordon på det sättet. Det visar att han har varit oaktsam.

Åtal innan jul

Först efter att rättegången är avslutad kan det bli aktuellt att göra en betydligt större rättspsykiatrisk utredning. Men bara om tingsrätten kommer fram till att det finns övertygande bevisning om att den misstänkte 56-åringen gjort sig skyldig till allvarliga gärningar.

– Om den skulle komma fram till att han har en allvarlig psykisk störning så kan det blir så att han inte kan dömas till fängelse utan att han istället får rättpsykiatrisk vård.

Undersökningen av olycksbilen är i princip klar och nu återstår bara några delar innan utredningen är klar.

– Jag hoppas kunna väcka åtal innan jul, säger Kjell Janneson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolycka i Färjestaden

Mer i ämnet