S-politikern berättar om sin människosmuggling Foto: Expressen

Misstänkt människosmugglare från Småland anhållen

Uppdaterad
Publicerad

Enligt vittnesuppgifter till SVT hämtades den tidigare S-politikern från Småland av ett tiotal poliser på onsdagen. Han är nu anhållen misstänkt för människosmuggling.

Det var tidningen Expressen som gjorde granskningen, i en film tidningen publicerat skryter politikern om att ha smugglat in många flyktingar.

– Han är hämtad till förhör hos polisen, han har rätt till en försvarare och det administrerar man nu, säger Ewa-Gun Westford presstalesperson polisområde Syd till SVT Nyheter.

I sin granskning tog Expressen kontakt med mannen via ett anonymt konto på sociala medier, och vid en träff på Kreta gick politikern igenom vad det kostade och hur enkelt det är att smuggla människor.

Ingen visste varför han hoppade av

Strax innan Expressens avslöjande avslutade mannen sina uppdrag i Socialdemokraterna. Då visste ingen varför han slutade.

– Han avslutade sina uppdrag inom kommunen. Då visste vi inte varför han gjorde det, det förstod vi först när tidningen publicerade uppgifterna, har Monica Haider, ordförande för Socialdemokraterna i Kronobergs län kommenterat avslöjandet.

Inga närmare kommentarer

Enligt åklagare Anna Edebalk är utredningen just nu i ett känsligt skede, men hon säger att mannen ska ha gripits i sin bostad. Han är misstänkt för människosmuggling och förnekar brott. Han anhölls under onsdagen. Hur många personer han är misstänkt för att ha smugglat ges inga närmare kommenterar om.

– Vi har vidtagit olika utredningsåtgärder och kommenterar inte mer närmare, vi är i ett känsligt utredningsskede, säger Anna Edebalk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.