E-tjänsten ska hjälpa jägarna att kartlägga vildsvinen inne i tätorten. Foto: Michael Probst/AP Photo

E-tjänst ska hjälpa jägare att skjuta vildsvin i Kalmar

Publicerad

Vildsvin i tätorter blir allt vanligare, bland annat i Kalmar. Därför har kommunen nu lanserat en E-tjänst där allmänheten kan tala om för skyddsjägarna var svinen finns.

Den nya E-tjänsten som finns på kommunens hemsida lanserades på torsdagen, och det tog bara några minuter innan den första observationen rapporterades.

– Det var ute på Dunö som någon hade sett vildsvin, säger Kenneth Emricsson som är kommunal jaktsamordnare på Kalmar kommun.

E-tjänsten ska hjälpa kommunens skyddsjägare att kartlägga var svinen rör sig, men också när på dygnet de syns. På så sätt ökar möjligheten att skjuta av djur som behöver skjutas.

Ingen jourverksamhet

Men den som tror att jägarna kommer på studs vid en rapporterad observation tror fel.

– Våra skyddsjägare kan inte alltid komma direkt när en observation lagts in, eftersom vi inte har någon jourverksamhet. Men alla observationer gör ändå stor nytta i det långsiktiga arbetet, säger Kenneth Emricsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer