Roland Åkesson lämnade posten som kommunalråd förra året. Foto: SVT

Andra partier vill ta väljare när Åkesson (C) slutat

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet har ett av sina starkaste fästen i Mönsterås kommun, men nu när kommunens starke man lämnat arenan tror alla de andra partierna att de ska få fler röster i höstens val.

Sedan 1985 har Mönsterås kommun styrts av kommunalrådet Roland Åkesson, men förra året valde han att lämnade över posten till Anders Johansson.  Alla de andra partier ser nu en möjlighet att få fler röster och kunna ta fler av de 49 mandaten i kommunfullmäktige.

Fördelningen av de 49 mandaten i kommunfullmäktige. Foto: SVT Design
Mönsterås

– Roland har varit en väldigt stark person och jag tror att vi som legat i ryggen på Roland nu får en möjlighet att framhäva vår politik. Tillsamman i Alliansen tror jag att vi kommer att bli jättestarka i det här valet, säger Jessica Björneteg (L).

– När Roland inte längre är med så tror jag att alla tänker att vi kanske kan rösta på någon annan, säger Chatrine Påhlsson Ahlgren (KD).

Ser ni en möjlighet här?

–Ja, absolut.

Under det drygt 30 åren som Roland Åkesson har styrt, så har han haft väldigt starkt stöd. Vid det senaste kommunalvalet fick Centern över 40 procent av rösterna, men i riksdagsvalet var det bara knappt 10 procent av Mönsteråsinvånarna som röstade på Centern. 

Roland har faktiskt gjort ett fantastiskt jobb i den här kommunen. Det är nog många som röstat på Centern enbart för att det var han. Så vi kan nog tjäna på den här förändringen, säger Roger Sunesson (SD).

Socialdemokraterna ser nu sin chans att bli största parti efter höstens kommunval.

– Mycket kanske hängde på en stark figur som var ledare för den här gruppen. Idag ser jag inte det ledarskapet i Centerpartiet. För oss kan det innebära att vi kan bli största parti, men jag tycker att man ska vinna på sina egna meriter, säger oppositionsråd Robert Rapakko(S).

– Han har varit här länge nu och många har röstat på honom för att de känner honom. Han har haft en ganska stor makt, men jag tror att vi kan komma här nu, säger Hélène Carlsson (V).

Kommunalrådet Anders Johansson, som tog vid efter Roland Åkesson tror inte att de andra partierna kommer att lyckas att ta röster från Centern.

– Jag ser ingen anledning till att vi ska stå och falla med Roland. Vi är ett väldigt bra lag och det är laget som kommer att avgöra. Det Roland har bedrivit är Centerpolitik och det jag kommer att bedriva är Centerpolitik, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mönsterås

Mer i ämnet