Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emma Rydnér från Mörbylånga kommun visar på affischen med den nya kampanjen. Foto: William Frykfeldt/SVT

Mörbylånga kommuns udda kampanj – ska lära turister om ”kovett” på Alvaret

Uppdaterad
Publicerad

Mörbylånga kommun har tillsammans med lantbrukarnas riksförbund startat en kampanj om hur vandrare och besökare ska bete sig i världsarvet Alvaret på södra Öland.

Världsarvet Alvaret som utgörs av stora områden betesmark på södra Öland lockar många vandrare. Men det är inte alla som vet vad det är som gäller på marker där djuren betar fritt.

– Vi vill att folk ska förstå hur allting hänger ihop. När man är i ett odlingslandskap är man helt beroende av att det finns betande djur som sköter om landskapet och hjälper till att hålla det öppet, säger Emma Rydnér, världsarvssamordnare på Mörbylånga kommun.

Mörbylånga

Även om det finns andra djur längs med vandringslederna och odlingslandskapen är det den vanligaste synen man har valt att fokusera på.

– Det handlar om det rent praktiska. Man ska förstå vad det är man ska tänka på när man möter en ko, säger hon.

Inspiration från Lappland

Det var på ett möte med Sveriges världsarv som kommunen hittade inspirationen till kampanjen. Världsarvet Laponia i Lappland presenterades originalidén med samma budskap.

– Deras kampanj heter ”renvett”. Vi tyckte det var en väldigt bra idé och vi lät oss bli inspirerade av den. Sen har vi anpassat den till södra Öland.

Kommer närvara på skördefesten

Materialet, som består av trycksaker i olika utföranden, kommer placeras på lämpliga ställen längst vandringslederna. Även markägare i området kan beställa affischer. 

– Vi kommer att sätta igång på ostfestivalen under Ölands skördefest. Då kommer vi börja lansera den på ”alvar”, säger Emma Rydnér. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mörbylånga

Mer i ämnet