Till vänster poliser vid mordplatsen. Till höger: Bild ur polisens förundersökning från platsen där den svårt skadade kvinnan hittades efter skottlossningen. Foto: TT/Bild ur polisens förundersökning

Polisens teori: Mördaren valde fel hus

Uppdaterad
Publicerad

Mördaren gick in i fel hus när han sköt ihjäl en 61-årig man i Nässjö. Det är polisens teori, vilket framgår av förundersökningen som i dag blev offentlig. Målet ska ha varit en granne som inte bodde kvar i området.

Det fanns inte någon hotbild mot den mördade 61-åringen och hans fru, som sköts 3 februari förra året i sitt hem i Nässjö. Utan de två medlemmarna i det kriminella nätverket Original Gangsters, OG, ska ha mördat fel person. Det framgår av förundersökningen.

– Det finns ingen som helst relation mellan gärningsman och offer, säger Johan Frisk, chef för grova brottsgruppen vid Jönköpingspolisen vid en presskonferens i Nässjö, enligt TT.

Mordet i Nässjö

31-åringen ringde på parets dörr och blev insläppt i huset varpå han sköt paret med en pistol.

Paret sköts i huvudet

Den 61-årige mannen avled efter att ha blivit skjuten i huvudet. Hans fru sköts också i huvudet och även i handen och har fått bestående skador, bland annat nedsatt balans och syn.

Den 31-åriga misstänkta mannen, som kommer från Halland, åtalas i dag för mord och försök till mord.

Vapnet som användes var en pistol men en kaliber på 7,65 millimeter.

En 21-årig man åtalas för skyddande av brottsling. Han har erkänt att han körde 31-åringen från mordplatsen via Bredaryd i Värnamo kommun till Kastrups flygplats i Danmark.

Skulle fly till Turkiet

31-åringen hade en resa till Turkiet bokad. Där skulle han, enligt förundersökningen, träffa DO:s ledare Denho Acar.

I förhör med 31-åringen säger han att Denho Acar har sagt att han ska bjuda ner honom igen till Turkiet när han ”kommer ut”.

Utpressning av kriminellt nätverk

Bevisningen är enligt åtalet omfattande, med bland annat förhör med sex vittnen och en presentation av organisationen Original Gangsters – ett kriminellt nätverk som både 31-åringen och 21-åringen har tillhört.

Bakgrunden till mordet ska enligt åtalet handla om utpressning.

31-åringen är också misstänkt för ett mord på en 43-årig man i Göteborg. Även vid detta mord var 21-åringen chaufför.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Nässjö

Mer i ämnet