Markarydsfallet – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Här är en sammanfattning om vad som hänt sedan den 70-årige mannen försvann i Markaryd sommaren 2019 fram till att två män dömdes för i tingsrätten att ha mördat honom, för att senare frias helt i hovrätten.

Den 30 juli 2019 går gärningsmännens bil sönder i Markaryd. De bogseras till en bensinstation på orten där de blir kvar under ett dygn. De två gärningsmännen tillsammans med två medpassagerare är då på väg upp till Västerbotten för att plocka bär.

Den 31 juli anmäls 70-åringen försvunnen då han inte kommit hem efter ett besök hos frisören i centrala Markaryd. Bilen, en Volvo, är också försvunnen. Senare samma dag lägger en busschaufför märke till Volvon som hon ser har registreringsskyltar som tillhör en lastbil. Hon misstänker att bilen är stulen och polisen kontaktas. Men gärningsmännen hinner lämna platsen färdandes i Volvon.

Den 10 augusti hittas 70-åringen död i ett skogsområde i Hannabad utanför Markaryd. Polisen misstänker mord och startar en utredning. Gärningsmännen har undertiden tillsammans med deras resesällskap kommit upp till Adak i Västerbotten där de träffar personen som är ansvarig för bärplockningen. En konflikt uppstår och de lämnar platsen. Men en av medresenärerna stannar kvar och berättar att det är något som inte stämmer och att de inte fått ställa frågor kring hur de fick tag i bilen. Därigenom får polisen gärningsmännens identitet.

Den 14 augusti häktas de två nu dömda männen i sin frånvaro och efterlyses internationellt eftersom de hunnit lämna landet.

Den 20 augusti grips en av männen i Tyskland. Mannen häktas misstänkt för mord och bilstöld. Samtidigt bekräftar polisen att 70-åringens bil setts i trakterna av Malå i Västerbotten och ett röstkort tillhörande 70-åringen hittas i skogen i Malå.

I december 2019 grips den andre mannen i Polen efter att ha varit internationellt efterlyst i flera månader. Även han häktas misstänkt för samma brott.

Den 8 maj 2020 kom stämningsansökan där de båda männen åtalas för mord alternativt grov misshandel och grovt vållande till annans död samt tillgrepp av fortskaffningsmedel. En av männen åtalas också för försök till bedrägeri efter att ha försökt ta ut pengar med 70-åringens bankomatkort.

Den 20 maj startade rättegången. Den avslutades den 23 juni.

Den 7 juli dömer Växjö tingsrätt gärningsmännen, två män i 50-årsåldern och medborgare i Ukraina till livstids fängelse för mord och tillgrepp av fortskaffningsmedel. En av dem döms också för försök till bedrägeri. Båda ska utvisas ur Sverige.

Den 28 juli överklagar de båda dömda männen domarna till hovrätten. Även de målsägande överklagar domen då de vill ha en justering av skadeståndet.

Den 24 september 2020 tar hovrätten upp målet. Förhandlingarna tar sex dagar i rätten och en syn görs i Markaryd där både åklagare, försvar och en av de dömda männen finns på plats.

Den 14 oktober släpps de båda livstidsdömda männen ur häktet efter att rättegången i Göta hovrätt avslutats.

Den 4 november frias de båda männen helt från mord av Göta hovrätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Markarydsfallet

Mer i ämnet