Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Doaa Gneed och Ellen Karlsson berätta om sitt första riktiga sommarjobb i klippet ovan. Foto: Kajsa Oscarson/SVT

Här är tonåringarna som stöttar upp Ljungbys äldrevård i sommar

Publicerad

Ellen Karlsson och Doaa Gneed, båda 17 år, har fått sitt första riktiga sommarjobb genom Ljungby kommuns satsning: Att rekrytera tonåringar till äldreomsorgen.

Det var svårt för Ljungby, likt många andra småländska kommuner, att hitta sommarvikarier till äldreomsorgen i år. För att lösa bemanningssituationen beslutade därför politikerna i Ljungby att minderåriga skulle få lov att jobba med viss vård inom omsorgen under semesterveckorna. Förhoppningen är att tonåringarna väljer att jobba kvar i den kommunala omsorgen efter att de fyllt 18 år.

– Dessa tonåringar är utöver ordinarie, de får inte ge medicin eller arbeta kvällar och helger. Men det är en jätteresurs för oss om de vill fortsätta arbeta hos oss, säger Hanna Gustavsson, sektionschef på ett av kommunens äldreboenden.

Första sommarjobbet

17-åriga Doa Gneed och Ellen Karlsson jobbar på Åsikten under sommaren, ett av kommunens äldreboenden. Det är deras första riktiga sommarjobb. Snart börjar de andra året på vård- och omsorgsprogrammet på Sunnerbogymnasiet.

– Det är mycket skönare att jobba än att vara i skolan. I skolan har vi uppgifter och prov hela tiden, men på jobbet har man sina uppgifter och sedan går man hem. Det är skönt, säger Doa Gneed.

– Man är mer social här än i skolan. Jag har lärt känna fler här och man lär sig att småprata. Det har jag haft lite svårt för innan, nu uppskattar jag att småprata, säger Ellen Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.