Foto: Kristina Ekstran/Kalmar Simsällskap

Mycket skräp på stränderna – nu rycker Kalmar simsällskap ut

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagskvällen ordnade Kalmar simsällskap en skräpplockarkväll för första gången för att rensa bort skräp från framförallt stränder och havet.

Under sommartid tränar Kalmar simsällskap ute och de kände att de ville göra något för att ge tillbaka till havet. Ett 50-tal personer som bestod av bland annat ledare, föräldrar och barn samlades i Kalmarsundsparken på onsdagskvällen för att plocka skräp.

– Vi är ju vattendjur i klubben och man kan säga att havet är vår arbetsplats under vissa perioder. Vi är en stor simklubb med niohundra medlemmar och det är viktigt för oss att vara en säker och trygg klubb, säger Eva Williams Matsson, projektledare i Kalmar simsällskaps marknadsgrupp och en av initiativtagarna. 

Det finns mycket skräp kring strandkanterna i centrala Kalmar. Under kvällen har det framförallt plockats fimpar, glasskärvor och plast. 

–Det är inte kul om barn ska sitta på stranden och leka i det här skräpet, säger Eva Williams Matsson.

Foto: Kristina Ekstran/Kalmar Simsällskap

Hoppas kunna inspirera fler

Städinsatsen sker på frivillig basis och görs i samarbete med Kalmar kommun som hjälper till med containrar.  

Klubben kommer fortsätta med skräpplockarkvällar även nästa år och hoppas också att kunna inspirera andra klubbar att göra liknade insatser.

– Vi hoppas att fler vill vara med och bidra till att hålla naturen ren och är vi många så går det lättare, säger Eva Williams Matsson.

I klippet kan du se fler bilder från kvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.