Kira Lindström, 11 år graverade sitt glas Foto: SVT

När Glasriket Glöder lockas nyfikna till hyttan

Uppdaterad
Publicerad

I The Glass Factory i Boda Glasbruk pågår en rad olika utställningar under samlingsnamnet Glasriket Glöder. Här kan du gå in i 80-talets värld av glas eller skapa din egen dödskalle.

– Vi vill visa att arbetet inte är över för att det är höst och vinter, säger Rigmor Nilsson som arbetar på glasbruket.

Under helgen öppnas portarna till de olika utställningarna i Boda Glasbruk. Under namnet Glasriket Glöder hoppas man locka besökare, inte minst från Småland.

Från 80-tals utställningen Foto: SVT

Öppet under vintern

– Vi vill ha nåt som startar inför vintern, visa att det inte är över för att det blir höst och vinter och då är det trevligt att få dit besökare även vinterhalvåret. Därför startar nu Glasriket Glöder, säger Rigmor Nilsson och fortsätter:

– Det här är ju vårt kulturarv. Och när man bor här i Småland så tror jag att smålänningar har så mycket glas, det sitter i deras kropp på ett sätt, så man tänker inte på det. Vi har mycket besökare utifrån så därför vill vi ju gärna få hit alla smålänningar för att se vad vackert allt glaset är.

Rigmor Nilsson arbetar i glasbruket och hoppas att utställningarna kan locka besökare Foto: SVT

Besökare fick prova på

Under lördagen fick alla som ville prova på att skapa sin egen dödskalle i glas. Något som Jakob Hägerby, nio år från Grimslöv, tog sig an med stor nyfikenhet.

– Jag har gjort en dödskalle och den ska stå i mitt rum, säger han.

Samtidig formades pumpor och spöklika figurer i hyttan. I ateljén kunde den som ville dessutom gravera eller måla sitt glas.

Från utställningen ”På lunchrasten” Foto: SVT

Olika utställningar

I utställningarna finns förutom den historiska utställningen också en 80-tals inspirerad glasutsällning. Med discokula i taket och musik som drar oss tillbaka i tiden möter besökaren konstutställningen.

Så invigs också Markus Emilssons utställning ”Abstractemtion”. Konstverkan har han donerat till glasbruket och det unika är att besökaren kan känna och röra vid glaskonstverken.

Glaskonstverken i ”Cutting edge” visar hur fint slipat gammalt glas kan vara och så finns utställningen”På lunchrasten”.

– Det handlar om när glasarbetarna sölade, kallades det för. Man gjorde då kopior av vad hyttmästaren hade åstadkommit för att visa att man kunde. Då klättrade man några steg på pinnen upp så att man fick bättre lön och slapp stå på golvet och sopa, säger Rigmor Nilsson.

Från utställningen Abstractemtion Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.