Narkolepsi – Drabbade kräver mer forskning

Uppdaterad
Publicerad

Kopplingarna mellan svininfluensavaccin och narkolepsi hos barn blir allt fler. Adam Andersson i Växjö är en av dem som kämpar för ökad forskning på området.

Läkemedelsverket publicerade nyligen en studie som visar att vaccinering med Pandemrix nästan sjufaldigt ökade risken att drabbas av narkolepsi. Vaccinet tros även ligga bakom de 19 fall av sjukdomen som rapporterats i Norge.

För 18-årige Adam Andersson från Växjö, som Smålandnytt tidigare träffat, innebär resultaten ett litet steg närmare upprättelse.

Narkolepsi efter pandemrix

– Jag blev inte speciellt förvånad. Det är mer en lättnad att man kunnat visa att det nu finns ett samband, säger han.

Finns inget botemedel

Narkolepsi är en kronisk sjukdom som betyder att hjärnans reglering av sömn och vakenhet inte fungerar. Eftersom det saknas botemedel får Adam amfetaminliknande mediciner för att hålla sig vaken under dagen.

Karin Andersson är mamma till Adam och jobbar i den rikstsäckande organsisationen Narkolepsiföreningen. Den 16 september hålls ett stort möte där föreningen träffar representanter från kommuner, landsting och inblandade myndigheter.

Narkolepsiföreningen kommer att driva frågan om ökat stöd till forskning för att hitta fungerande läkemedel för de drabbade barnen.

– Det är prio ett. Som det är i dag är de försökskaniner, många har svårt att hitta rätt medicin. Och så behövs fler specialläkare, säger Karin Andersson.

Har fått sommarjobb

Adam själv ser trots allt positivt på framtiden. Han har både lyckats ta körkort och fixat ett sommarjobb.

– Det känns kanon faktiskt. Det kanske de flesta andra skulle säga också, men det känns bra att veta att jag kan få ett sommarjobb trots att arbetsgivaren vet att jag har en sjukdom, säger han.

Karin Avenäs

karin.avenas@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Narkolepsi efter pandemrix

Mer i ämnet