Foto: SVT

Så klarar Manfred skolan – trots narkolepsin

Uppdaterad
Publicerad

För fem år sedan blev Manfred Torstensson vaccinerad mot svininfluensa och drabbades av narkolepsi. Nu har han börjat gymnasiet, där han har ett eget rum med en säng för att klara studierna.

2009 massvaccinerades svenska folket mot svininfluensan. Vaccinet hette Pandemrix, och visade sig i efterhand ha bieffekter. Hundratals barn och unga i Sverige blev sjuka i den livslånga sjukdomen narkolepsi. En del insjuknade ganska snart efter vaccinationen, för andra dröjde det mer än ett år.

Manfred Torstensson var elva år när han blev vaccinerad. Första julen, innan han fick en diagnos, var han så trött och medtagen att han inte ens orkade öppna sina julklappar på julaftonen.

Narkolepsi efter pandemrix

Rum med säng på skolan

I dag är han 16 år och går första året på gymnasiet. För att få skolgången att fungera har skolan inrett ett rum med säng åt honom.

– Jag går ju som om jag är onykter när jag är trött, säger han, på väg till sitt vilrum.

Sängen i hans vilrum står bäddad och väntar på honom. Två gånger om dagen, en timme varje gång, går han dit för att sova. Manfred sitter på sängkanten och berättar om hur han har det på skolan.

– Det är ju jättebra, det ger möjlighet för mig att kunna fungera och vara så normal som möjligt och ändå leva med narkolepsin, säger han.

Helen Keijse är rektor på skolan och hon är en av anledningarna till att hans skolgång fungerar så bra som den gör. Hon berättar om att hon lagt ett schema så att det är anpassat efter Manfreds sovtider.

– Vi kände att här gäller det att tänka till så det fungerar.

Förlängd gymnasietid

För Manfreds del innebär det att hans gymnasietid förlängs med ett år eftersom han behöver sova ett par gånger under dagen. Men när han kommer hem, behöver han en timmes sovtid till.

Utöver sin säng  och sin medicin har Manfred en stark dagsljuslampa som står placerad bredvid honom och hjälper honom att hålla sig vaken. Och han är inställd på att fortsätta kämpa för att kunna uppfylla sina drömmar efter skolan.

– Jag vill bli arkitekt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Narkolepsi efter pandemrix

Mer i ämnet