Anna Blomqvist och Örjan Edstrmöm på lokalpolisen i Ljungby. Foto: Olof Peterson/SVT

Polisen ser en oroväckande narkotikatrend i Småland

Publicerad

Alla polisområden i Kalmar och Kronobergs län ser ökade narkotikaproblem. SVT Småland träffade lokalpoliserna i Ljungby som vittnar om en oroväckande trend.

– I förhör berättar många att de tar droger för att självmedicinera, säger polisen Anna Blomqvist.

Narkotika är ett växande problem i Kalmar och Kronobergs län, det svarar alla lokalpolisområden i Kalmar och Kronobergs län i en enkät som SVT har skickat ut. 4 av 5 ser en ökad användning av narkotikaklassade läkemedel, som Tramadol (se faktaruta).

Det speglar en trend som bekräftas av både forskare och tidigare missbrukare.

Droger bland unga

Anmälningar ökar

Statistiken över anmälningar om narkotikabrott ökar också i många småländska kommuner (faktaruta) – bland annat i Ljungby. Detta kan också bero på att polisen blivit bättre på att upptäcka narkotikabrott.

– Det går lite upp och ner och trender ska man vara lite försiktig med, tycker jag. Men när vi jobbar på gatan får vi ofta känslan att narkotikan bland ungdomar blir mer utbredd, säger lokalpolisen Örjan Edström.

I klippet kan du se poliserna berätta om deras erfarenheter och vad de möter när de förhör unga missbrukare.

Antalet anmälda narkotikabrott per kommun mellan 2015 och 2019. Foto: SVT Grafik

Här är drogerna som ökar enligt polisen

Kalmar

”HC är den som är vanligast. De droger som ökat mest senaste 5 åren får nog anses vara tabletter, benzo men även tramadol på senare år. Även kokain har vi sett en ökning av här, då mest i krogmiljö.”

Västervik

”Cannabis, kokain”

Nybro

”Vi gör mest beslag av Cannabis, marijuana, tramadol. Beslag av bensodiazepiner har ökat mer senaste senast åren.”

Ljungby

”Tramadol och Lyrica är de droger som ökat i popularitet. Fentanyl ökade kraftfullt i popularitet för något år sedan med ödesdigra konsekvenser. Men då det påvisade antalet överdoser med dödlig utgång kraftigt minskat, så tyder det på att populäriteteten minskat. En annan drog vi noterar vara på uppåtgående är MDMA.”

Växjö

”Vi ser i princip alla typer av droger, men en tydlig ökning har vi sett vad gäller kokain och Tramadol.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Droger bland unga

Mer i ämnet