Ulrika Rosenqvist är tf verksamhetschef på vuxenpsykiatrin i Kalmar

Nässpray vid överdoser ska testas i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

I Kalmar är man förberedd på att införa nässprayen naloxon som används som motgift vid överdoser.

– Vi har förberett för en pilot för att testa med en patientgrupp som är kopplade till beroendecentrum, säger Ulrika Rosenqvist tf verksamhetschef på vuxenpsykiatrin i Kalmar.

– I Kalmar har vi förberett för en pilot för att testa med en patientgrupp som är kopplade till beroendecentrum. Så vi har tagit fram ett program för anhörigutbildning och patientutbildning och gjort rutiner för vem som ska skriva ut läkemedel och utbilda personal. Så vi hoppas att komma igång rätt snart i februari-mars med förskrivning och patientutbildning, säger Ulrika Rosenqvist.

”Flera patienter varje år som dör av överdoser”

Socialstyrelsen släppte på tisdagsmorgonen beskedet att vårdpersonal nu bör dela ut medlet naloxon till personer med beroendeproblematik och som riskerar att överdosera. Medlet används som ett motgift för att häva överdosering.

– Jag tycker att det är klokt. Det här är en riskgrupp det är ofta unga patienter och vi har flera patienter varje år som dör av överdoser och kan man förhindra det på ett så här pass enkelt sätt, för den här medicinen sägs inte ha några egentliga biverkningar eller risker kopplade till sig, så tycker jag att det är jättebra. Och det är verkligen en grupp där man har en hög överdödlighet så jag tycker att det är ett jätteviktigt beslut som de har tagit, säger Ulrika Rosenqvist.

Hittills har nässprayen naloxon bara delats ut till personer i Skåne, Uppsala och Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.