• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Snöveltorp, Öbonäs, Kårtorp och omkringliggande områden i Norrköpings kommun. Det brinner i en avfallsanläggning med kraftig rökutveckling som följd. Alla i områdena uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: SVT/TT

Naturvårdsbränningar kan innebära djurplågeri

Publicerad

Att anordna en kontrollerad brand, naturvårdsbränning, behövs för att bevara närmre 2000 arter. Trots detta finns risk att flera arter försvinner i eldslågorna. Bertil Jonsson är en av de som höjer sin röst.

– Det är djurplågeri och olägenheter, säger Bertil Jonsson om naturvårdsbränningarna.

Bertil Jonsson har jobbat både som brandman och inom skogsbruk. Han har sett hur fåglar far illa av elden och röken som kommer av bränningarna.

– När man har sett det, hur fågelungarna brinner i lågorna, då känner man att det har gått för långt, säger han.

Försöker rädda djuren

Länsstyrelsen i Kronobergs län förstår kritiken. Samtidigt tycker de att naturvårdsbränningarna gör mer gott än ont för faunan.

– Vi är alltid i området innan vi börjar med bränningen. Fåglar och andra djur som kan flytta sig gör det, säger Sara Lamme, reservatsförvaltare på länsstyrelsen i Kronoberg.

Att årstidsanpassa bränderna kan vara ett sätt att minska skadan, anser Bertil Jonsson.

– Ska de bränna kan de gott göra det på hösten eller vintern, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer