OKG i Oskarshamn slår mynt av samhällets växande digitalisering. Foto: TT.

Nedlagt kärnkraftverk i Oskarshamn ska förvara känslig IT-information

Uppdaterad
Publicerad

Redan nästa år kan OKG:s skyddsområde användas som datacenter där företag och myndigheter kan förvara och styra sin IT-infrastruktur.

Beslutet att lägga ner två av tre reaktorer vid kärnkraftverket OKG togs i oktober 2015. Två år senare verkar ägarföretaget Uniper hittat ett nytt affärsområde.

Nyligen undertecknades en avsiktförklaring mellan företaget och nätverksoperatören BRS Networks kring utveckling av ett komplett datacenter som kan vara igång i början på 2018.

LÄS MER: Kärnkraftsreaktorerna i Oskarshamn tas ur drift

– Samarbetet med Uniper och deras erfarenheter av säkerhetsarbete och deras arbete med höga tillgänglighetskrav skapar en helt unik produkt på marknaden, berättar Henrik Ringbom, vd på BRS Networks AB i ett pressmeddelande.

Växande krav på säkerhet

Ett datacenter består av bland annat servrar och lagringsutrustning som gör det möjligt för organisationer att sköta sin IT-infrastruktur. Företag och myndigheter ställer därför höga krav på säkerhet kring datacenter.

LÄS MER: Kärnkraftsreaktorerna i Oskarshamn ska rivas

Uniper Sveriges vd, Johan Svenningsson, menar att OKG har de förutsättningar som krävs för att möta branschens växande krav på säkerhet och tillförlitlighet.

– Kärnkraftbolagen i Sverige har exakt den infrastruktur som en växande DC-industri har behov av – tillgång till stabil elförsörjning, kylning, fysisk säkerhet, fibernätverk, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kärnkraftsreaktorerna i Oskarshamn

Mer i ämnet