Nekades krogbesök för sitt ursprung – domen överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Nu överklagas domen om diskriminering där flera kvinnor med asiatiskt utseende inte släpptes in på en krog i Växjö. Flera av kvinnorna tycker det är konstigt att de inte fått veta att domen överklagas.

– Det är väldigt bra att det överklagas, säger Merlita Malmström.

Hon är en av de nio kvinnor som nekats att komma in på en krog i Växjö på grund av sitt asiatiska utseende. Kvinnorna krävde skadestånd på totalt 135 000 kronor men tingsrätten sa nej och friade krogen.

Kvinnor diskriminerades på krogen

Nu överklagas domen och i fredags togs ärendet upp i Göta hovrätt. Merlita Malmström tycker det är konstigt att hon inte fått veta att domen har överklagats.

– Det var en av de andra tjejerna som ringde och sa att hon fått ett papper om att hon var kallad till hovrätten. Hon hade inte heller fått veta något, säger Merlita Malmström.

Åklagaren bestämmer

Marcus Sjöstrand var åklagare för ärendet i tingsrätten och menar att det inte är standard att meddela alla inblandade varje gång något nytt händer.

– Det är jag som åklagare som bestämmer om det ska överklagas och vi har inte möjlighet att ringa runt till alla inblandade, säger Marcus Sjöstrand.

I hovrätten används redan inspelade videoupptagningar med kvinnorna och ärendet sköts där inte av Marcus Sjöstrand utan av en extern åklagare.

”Känns lite lustigt”

– Vi är alla inblandade, så det känns lite lustigt att inte få veta något, säger Merlita Malmström.

Merlita Malmström kom till Sverige från Filipinerna för 20 år sedan och är i dag egenföretagare. Det var en kväll i februari 2012 som hon var ute med sina vuxna döttrar och då inte släpptes in på Växjökrogen.

Krogen menade att de tidigare haft problem med asiatiska kvinnor som sålt sex på krogen och vakterna hade blivit tillsagda att vara uppmärksamma mot asiatiska kvinnor.

Hovrättens dom kommer den 13 juni.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinnor diskriminerades på krogen

Mer i ämnet