Foto: Neuroförbundet/SVT

Neuroförbundet: ”Dra i nödbromsen nu”

Uppdaterad
Publicerad

Ordförande Lise Lidbäck i Neuroförbundet riktar skarp kritik mot regeringens besparingsbeslut.

SVT har under veckan berättat om Mikael Foss i Kalmar som är helt förlamad efter en stroke. Fram till för några veckor sedan hade han två personliga assistenter, men nu har försäkringskassan gjort bedömningen att det räcker med en. För Mikael Foss och hans fru var detta ett dråpslag.

– Jag blir upprörd. Det här är ytterligare ett fall där en kraftigt funktionsnedsatt person inte får hjälp som den lagligen har rätt till, säger Lise Lidbäck.

Kritik mot besparing

Regeringen beslutade i oktober förra året att strama åt kostnaderna för assistansersättning för personer med kraftig funktionsnedsättning. Försäkringskassan fick direktiv om att hejda utvecklingen av antalet arbetstimmar som assistanshjälpen medför.

Enligt den ansvariga ministern Åsa Regnér (S) har kostnaderna fördubblats de tio senaste åren utan att antalet personer som får assistans ökat i samma utsträckning.  

– Jag tycker det är horribelt att regeringen kan fatta ett sådant beslut utan att man genomfört eller presenterat någon djupare analys av det hela. Det finns naturliga förklaringar till varför behoven har ökat. Bland annat har befolkningen blivit större och fler överlever eller föds med skador som innebär ett livslångt hjälpbehov, säger Lise Lidbäck.

MS-sjuk dog på toalett

För drygt en vecka sedan riktade Neuorförbundet skarp kritik mot regeringen och krävde omedelbart ett möte efter att en kraftigt funktionsnedsatt kvinna i 55-årsåldern avled på en toalett i ett köpcentrum i Malmö. Anledningen var att hon saknade assistent och klarade inte av att på egen hand komma åt larmknappen.

– Vi vill att man drar i nödbromsen nu, inga mer försämringar av assistansen innan man ha fått klarhet i vilka konsekvenser besparingarna medför för de brukare som är i stort behov av hjälp, säger Lise Lidbäck.

Ministermöte väntar

Uppmaningen om att få till ett ministermöte gav effekt efter den mediastorm som följde efter att den 55-åriga funktionsnedsatta kvinnan i Malmö avled. Under måndag eftermiddag i nästa vecka kommer Neuroförbundet att träffa barn-, äldre- och jämställdhetsministern Åsa Regnér (S) för att framföra sina åsikter.

– Vi anser att det är gissningar och spekulationer man grundar sitt besparingsbeslut på, i vissa fall har Försäkringskassan påpekat att det förekommer fusk. Vi anser snarare att det är organiserad brottslighet som ligger bakom än att det är funktionsnedsatta, det har blivit en skev bild i debatten. Vi vill att regeringen genomför en ordentlig samhällsekonomisk analys av det hela, innan fler människor får sätta livet till, säger Lise Lidbäck.

SVT Nyheter Småland har försökt nå Åsa Regnér för en kommentar men utan resultat. Uppdatering: En dag senare intervjuades ministern.

Neuroförbundet är en ideell sammanslutning och partipolitiskt obunden organisation, som arbetar med utrednings- och utvecklingsarbete och som stödjer neurologisk forskning på olika sätt.

Neuroförbundet är en riksomfattande intresseorganisation uppbyggd av ett 90-tal länsförbund och lokalföreningar med totalt cirka 13 500 medlemmar.

Neuroförbundet omsätter cirka 37 miljoner kronor per år och förvaltar fondmedel för två stiftelser: Neuroförbundets fond (NHR-fonden) och Anders Ulffs minne.

Källa: neuroforbundet.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

assistansersättning

Mer i ämnet