• Viktigt meddelande:

    Brand med kraftig rökutveckling i ställverk utanför Stockvik i Sundsvall. Alla som befinner sig i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Niklas Jihde. Foto: Bildbyrån

Niklas Jihde om småländska lagens chanser i Hockeyallsvenskan

Inför starten av årets säsong av hockeyallsvenskan ger Viasats programledare och hockeyexpert Niklas Jihde sin syn på de småländska lagens chanser.

I nästa vecka drar hockeyallsvenskan igång. Kronobergs län och Kalmar län har tillsammans fyra lag som spelar i årets säsong. Niklas Jihde är programledare på Viasat Sport och har följt hockeyallsvenskan under många år. Han ger oss tips inför årets drabbning.

Förra säsongens sensation

Vi börjar med Västerviks IK som var förra säsongens sensation då de blev trea i sluttabellen.

– Det blir svårt för dem att överträffa förra årets resultat, säger Niklas Jihde. Men de har fått Roger Forsberg som tränare nu och han är rutinerad så de lär vara kvar i serien nästa år. Förutsättningarna är goda så Västervik ska vara kvar i serien.

”Mittenlaget”

IK Oskarshamn är hockeylaget som har legat mycket i mitten av tabellen under tidigare säsonger. Ny tränare för säsongen är Björn Hellkvist som får assistans av Jens Gustafsson.

– De nya tränarna vet vad allsvenskan innebär, vilket är positivt. Laget har länge gått i gamla hjulspår. Men nu har de äntligen vågat satsa. Laget drar i en ny riktning där spelarna tar för sig. Oskarshamn är ett klassiskt mittenlag så det kan gå lite hur som helst för dem. Det är alltid jämnt mellan mittenplaceringarna. Men visst, de skulle kunna klättra i tabellen, säger Niklas Jihde.

Tror på jobbig säsong

Tingsryds AIF har många säsonger i allsvenskan bakom sig. Ofta har de legat i toppen i serien men har under de senaste åren inte nått hela vägen för avancemang till högsta divisionen. Förra säsongen slutade laget på sjunde plats i serien.

– Jag känner mycket för Tingsryd eftersom jag är en Växjö-kille, säger Niklas Jihde. I Tingsryds lag finns muskler även om laget visserligen har tappat flera spelare inför den här säsongen. Min magkänsla säger mig att det blir en jobbig säsong för dem. De har inte gjort så många nyförvärv.

Men Niklas Jihde anser att det är imponerande hur Tingsryd har lyckats utbilda många spelare den senaste tiden.

Nykomlingen

Årets nykomling, eller rättare sagt, årets comeback från Småland är IF Troja-Ljungby. Niklas Jihde anser att det finns både rutin och mycket nytt i laget.

– Troja-Ljungby är ett klassiskt lag. Jag tror att de överraskar i serien. Det blir förmodligen inte avancemang till högsta serien men de är kvar i allsvenskan nästa år. Det lär bli mer uppåt än nedåt i tabellen för dem i alla falll. Och sedan har ju Troja-Ljungby snyggast tröjor.

”Heta möten”

Hur påverkar det allsvenskan att de båda rivalerna Troja-Ljungby och Tingsryd kommer att mötas?

– Hela allsvenskan jublar! Detta var det bästa som kunde hända. Det blir allsvenskans hetaste möten när de här lagen är i gång. Det är för lite sådant här i sporten. Mellan de här lagen är det äkta rivalitet för de gillar ju verkligen inte varandra, säger Niklas Jihde.

Hockeyallsvenskan startar tisdagen den 19 september, men de fyra lagen från Kronobergs län och Kalmar län spelar först på onsdagen i samma vecka.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer