Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nötbonden Anders Magnusson oroar sig inte särskilt över lodjuren. Men han tycker ändå att arten behöver minska. Foto: Hedvig Nittve/SVT

Lantbrukaren ställer sig bakom lodjursjakten: ”Risk att lodjur tar våra djur”

Uppdaterad
Publicerad

Tjust fågelklubb ifrågasätter länsstyrelsens beslut att skjuta 32 lodjur i Kalmar län under 2023. Bland annat anser man att lodjuren håller nere klövviltet som orsakar betesskador och viltolyckor. Men lantbrukaren Anders Magnusson ställer sig bakom länsstyrelsens beslut.

– Fler lodjur är inte lösningen, säger han till SVT.

Under 2021 dödades sju tamdjur av lodjur i Kalmar län, det visar siffror från SLU. Antalet lodjur har de senaste åren blivit fler i länet, något som enligt nötbonden Anders Magnusson innebär ökade risker för djurbönder.

– De som har getter och får är mindre glada åt lodjur. Där finns en potentiell risk att man får djur rivna, säger Anders Magnusson.

Är det många av dina kollegor som är oroliga för lodjur?

– I någon mån, men inte så att det är någon katastrof.

”Fler lodjur inte lösningen”

Rådjur och hjortar är enligt Anders Magnusson ett större problem för lantbrukare än lodjuret. En stor del av det spannmål som lantbrukare odlar hamnar i magarna på rådjur och hjortar. Men Anders Magnusson tror inte att fler lodjur skulle minska lantbrukarnas problem med klövvilt.

– Fler lodjur är inte lösningen, det är något jägarna måste ta itu med.

Enligt Fredrik Ustrup, enhetschef på Länsstyrelsen, leder fler lodjur till fler skador på tamdjur. Det är en av anledningarna till att Länsstyrelsen vill hålla tillbaka ökningen av lodjur i Kalmar län.

– Skadorna på tamdjur från lodjur varierar från år till år. De senaste fem åren har vi haft 22 stycken tamdjur som har blivit skadade av lodjur i Kalmar län, säger Fredrik Ustrup.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.