Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kan fler lodjur råda bot på de många viltolyckorna i Kalmar län? Det tror Magnus Kasselstrand, vid Tjust fågelklubb. Han vill att länsstyrelsen omprövar sitt beslut om hur många lodjur som ska skjutas 2023. Hör mer i klippet. Foto: Hedvig Nitttve/SVT, Heiko Junge/TT

Länsstyrelsens beslut om lodjursjakt i Kalmar län ifrågasätts: ”Blir fler trafikolyckor”

Uppdaterad
Publicerad

Under licensjakten i mars får 32 lodjur skjutas i Kalmar län. Det tycker Magnus Kasselstrand vid Tjust fågelklubb är för många. Han vill nu att Länsstyrelsen gör en ny bedömning och tar bort Västerviks kommun från jakten.

– Vi har väldigt stora problem med viltolyckor, och då ska man skjuta den enda naturliga fienden till hjortar och rådjur som vi har, säger Magnus Kasselstrand.

Under 2021 var Kalmar län den region där flest viltolyckor inträffade i Sverige, följt av Kronoberg. Bara i Västerviks kommun inträffade 800 viltolyckor, och ungefär hälften var krock med rådjur.

Magnus Kasselstrand tror att fler lodjur kan få ner populationen av rådjur och dovhjort, och på så sätt minska antalet viltolyckor.

– Jägarna har inte lyckats få ner den för stora populationen av klövvilt som vi har, säger Magnus Kasselstrand.

Olyckor mot tamdjursattacker

Fredrik Ustrup, enhetschef på Länsstyrelsen, står dock fast vid den bedömning som har gjorts, och menar att flera faktorer måste vägas in.

– Det är många intressen att ta hänsyn till och många avväganden att göra. Det har vi gjort när vi har beslutat den här nivån.

Antalet lodjur ökar i Kalmar län och 2021/2022 fanns det ungefär 96 lodjur i länet. För 2023 finns inga exakta siffror än, men man räknar med föryngringar från cirka 17 lodjurspar.

Fler lodjur, säger Fredrik Ustrup, kan leda till skador på tamdjur.

– De senaste fem åren har vi haft 22 stycken tamdjur som har blivit skadade av lodjur i Kalmar län.

Skulle fler lodjur kunna minska antalet viltolyckor?

– Vi har tagit i beaktande att vi har en stor klövviltspopulation, vilket är grunden till viltolyckorna. För att rå på den skulle vi behöva stora mängder lodjur, och det skulle föra med sig många fler skador på tamdjur.

Statistiken talar emot

Inte heller Nationella viltolycksrådet, NVR, tror att lodjuren är rätt väg att gå för att komma åt viltolyckorna.

–  Vi har ju på några år gått från i princip inga lodjur till en ansenlig mängd men kan inte utläsa av statistiken att olyckorna skulle ha minskat. Vi har däremot sett att lodjursolyckorna har ökat rejält de två sista åren, säger Mats Berg, inspektör på NVR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.