Barnen på Klöverängens förskola är glada över att få fler kompisar igen. Foto: Ida Andersson/SVT

Nu öppnar många kommuner förskolorna igen

Publicerad

Under våren vädjade många kommuner till föräldralediga och arbetslösa att hålla sina barn hemma från förskolan, bland annat eftersom de såg en risk för att stora delar av personalen skulle bli sjuk under pandemin. Men lagom till terminsstarten öppnar nästan alla kommuner upp som vanligt igen.

Av de kommuner som svarat i SVT Smålands kartläggning är det bara Borgholm, Torsås och Markaryd som fortsätter att vädja till de föräldrar som av olika skäl är hemma om dagarna att låta bli att lämna på förskolan.

– När det här beslutet kom att man vädjade till föräldrarna att ha hemma barnen så kändes det väldigt positivt. Man behövde inte ha oron att om jag blir sjuk så lämnar jag mina kollegor med stora barngrupper, säger Susanne Åhman som är förskollärare på Klöverängens förskola i Ljungby.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Exempelvis Kalmar och Oskarshamn har hela tiden låtit alla barn komma till förskolan precis som vanligt. Men det stora flertalet av kommunerna i vårt område har i perioder under våren vädjat till daglediga att hålla hemma sina barn. Ljungby är en av totalt sju kommuner som nu går tillbaka till det läge som rådde innan pandemin.

Känner ingen oro för att smittan ska öka

Även om Susanne Åhman välkomnade beslutet som hennes kommun tog i våras, känner hon i dagsläget ingen oro för att smittan hos varken barn eller pedagoger ska öka när fler barn är på plats.

– Jag tror att vi har kommit in i nya rutiner och jag tror att vi kommer att vara väldigt duktiga på att hålla oss hemma när vi har minsta symptom. Jag tycker att både vi och våra vårdnadshavare respekterar det här. Sen har barnen blivit fantastiskt duktiga och totalt inkörda i det här att man tvättar händerna, säger hon till SVT Småland.

Enligt förskolans rektor Anne-Lie Johansson har de märkt effekter av de nya rutinerna redan under våren:

– Så friska som både vi och barnen har varit på förskolan brukar vi inte vara, säger hon.

Anne-Lie Johansson är rektor på Klöverängens förskola och hon är glad att kommunen planerar att välkomna alla barn till förskolan i höst. Foto: Ida Andersson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet